01:21 13.04.2024

Британський лазер DragonFire може бути використаний проти російських безпілотників в Україні

2 хв читати
Британський лазер DragonFire може бути використаний проти російських безпілотників в Україні

Британська лазерна зброя DragonFire може бути відправлена в Україну для знищення російських безпілотників, заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

За словами Гранта Шаппса, ця зброя може мати "величезні наслідки" для конфлікту в Європі, повідомляє BBC у п'ятницю.

Очікується, що DragonFire буде розгорнуто до 2027 року, але пан Шаппс заявив, що хотів би "прискорити" виробництво і зробити його доступним раніше. Міністр оборони заявив журналістам під час відвідування військового дослідницького центру Портон-Даун під Солсбері, що він хотів би ще більше прискорити цей процес.

"Давайте скажемо, що він не повинен бути на 100% досконалим, щоб українці могли отримати його у свої руки", - сказав він.

Міністерство оборони (МО) заявляє, що прискорений графік складено у відповідь на "швидко мінливе загрозливе середовище", з яким стикається Велика Британія.

За даними МО, зброя досить точна, щоб вразити монету в 1 фунт стерлінгів з відстані в кілометр. Передбачається, що вона відкриє шлях до створення недорогої альтернативи ракетам, щоб збивати такі цілі, як безпілотники. Успішне випробування зброї, проведене в січні на Гебридському полігоні МО в Шотландії, було названо "важливим кроком" на шляху до прийняття на озброєння зброї з лазерним наведенням енергії (LDEW).

Найбільшою перевагою лазерів є їхня вартість і, в теорії, "необмежений запас" боєприпасів - за умови наявності надійного джерела енергії. Але головний недолік полягає в тому, що вони можуть стріляти тільки по цілях, що знаходяться в зоні прямої видимості, на відміну від більшості ракет.

Лазери LDEW використовують інтенсивний світловий промінь для ураження цілі і можуть завдавати ударів зі швидкістю світла. Будучи зброєю прямої видимості, вони можуть атакувати будь-яку видиму ціль, що знаходиться досить близько, хоча дальність дії системи DragonFire засекречена. За даними МО, 10-секундна стрільба із системи DragonFire за вартістю еквівалентна використанню звичайного обігрівача протягом години, а експлуатаційні витрати зазвичай становлять менше 10 фунтів стерлінгів за постріл.

Будь-які припущення про те, що британські лазери можуть бути відправлені на Україну для знищення російських безпілотників, оптимістичні.

Як ідеться в повідомленні, "Вимоги України більш нагальні. Їй потрібні мобільні системи протиповітряної оборони, перевірені в боях. З огляду на те, що електромережі країни постійно зазнають атак з боку Росії, лазери, які потребують джерела енергії, навряд чи стануть вирішенням нагальних проблем України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

За добу ворог завдав двох ракетних і 41 авіаудару, обстріляв понад 125 населених пунктів

На фронті зафіксовано 100 бойових зіткнень, ЗС України відбили 33 атаки на авдіївському напрямку

Інформація росіян про нібито удар по штабу ЗСУ в Одесі - фейк

Унаслідок обстрілів у Нікополі пошкоджено медзаклад і два інфраструктурні об'єкти - голова ОВА

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Окупанти обстріляли село під Харковом, загинула літня жінка - прокуратура

На Великдень чергуватимуть понад 7 тис. рятувальників - ДСНС

Херсонщина отримала від міжнародних партнерів 25 сучасних навантажувачів для будівельних і аварійно-відновлювальних робіт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА