07:19 28.03.2024

НКРЕКП затвердила вимоги щодо забезпечення доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку

2 хв читати
НКРЕКП затвердила вимоги щодо забезпечення доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила вимоги щодо забезпечення доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку.

"Ці вимоги розроблені з метою сприяння прозорості оптового енергетичного ринку; розвитку добросовісної конкуренції на ньому. Ці вимоги поширюються на учасників оптового енергетичного ринку, фізичних або юридичних осіб, які організовують операції з оптовими енергетичними продуктами", - ідеться в тексті відповідної постанови, ухваленої регулятором у середу.

Згідно з документом, затверджені вимоги визначають: невичерпний перелік практик, що можуть бути маніпулюванням або спробою маніпулювання на оптовому енергетичному ринку; обмеження щодо поводження з інсайдерською інформацією; вимоги до розкриття інсайдерської інформації; вимоги до осіб, які професійно організовують операції з оптовими енергетичними продуктами, а також сигнали, які можуть вказувати на підозрілу поведінку на оптовому енергоринку.

Водночас документ містить деякі обмеження на оприлюднення інсайдерської інформації учасниками ринку на період дії в Україні воєнного стану.

"Оприлюднення інсайдерської інформації на вебсайтах учасників оптового енергетичного ринку здійснюється з урахуванням вимог постанови НКРЕКП від 26 березня 2022 року №349 "Про захист інформації, яку в умовах воєнного стану може бути віднесено до інформації з обмеженим доступом, зокрема щодо об'єктів критичної інфраструктури", - йдеться в ньому.

Крім того, адміністраторам платформ інсайдерської інформації наказано закрити загальний доступ до інформації, наданої учасниками оптового енергетичного ринку на платформах інсайдерської інформації.

"Протягом 30 днів після припинення або скасування в Україні воєнного стану адміністраторам платформ інсайдерської інформації забезпечити доступ до розкритої на платформах інсайдерської інформації", - наголошується в постанові.

Проєкт постанови розроблено на виконання вимог закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на потових енергетичних ринках" від 10 червня 2023 року №3141-IX (закон про REMIT), яким транспоновано в українське законодавство положення Регламенту Європейського парламенту та Ради (ЄС) №1227/2011 від 25 жовтня 2011 року про доброчесність та прозорість оптового енергетичного ринку.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА