14:46 23.03.2024

Перетини кордону України на тижні перед шкільними канікулами зросли на 7,9% - Держприкордонслужба

3 хв читати
Перетини кордону України на тижні перед шкільними канікулами зросли на 7,9% - Держприкордонслужба

Кількість перетинів кордону України на виїзд за тиждень, із 16 до 22 березня, зросла до 230 тис. із 209 тис. тижнем раніше, тоді як на в'їзд - до 219 тис. із 207 тис., свідчать дані Держприкордонслужби у Facebook.

Отже, як і рік тому в подібний тиждень, що передує весняним шкільним канікулам, пасажиропотік збільшився на 7,9%, водночас кількість перетинів на виїзд сезонно перевищила кількість перетинів на в'їзд на 11 тис. осіб.

Кількість оформлених транспортних засобів зростає четвертий тиждень поспіль: до 122 тис. зі 116 тис. тижнем раніше, тоді як із гуманітарними вантажами дещо скоротилася - до 743 із 769. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у середині березня хоча й висловив сподівання, що ситуація на польсько-українському кордоні може покращитися після міжурядових перемовин 28 березня, проте знову порадив перевізникам шукати й використовувати альтернативні маршрути. І перевізники дослухаються до цієї поради, хоча й скаржаться на подорожчання перевезень.

Прикордонна служба Польщі також зафіксувала зростання перетинів через кордон цього тижня: потік на виїзд з України за період із 15 до 21 березня збільшився до 138,6 тис. зі 127,8 тис. тижнем раніше, тоді як потік на в'їзд - до 134 тис. зі 123,2 тис.

Як повідомлялося, з 10 травня 2022 року відтік біженців з України, що розпочався з початком війни, змінився припливом, який тривав до 23 вересня 2022 року і становив 409 тис. осіб.

Однак із кінця вересня, можливо, під впливом новин про мобілізацію в Росії та "псевдореферендуми" на окупованих територіях, а потім масованих обстрілів енергетичної інфраструктури, фіксували перевищення кількості тих, хто виїжджає, над тими, хто в'їжджає. Воно тимчасово припинилося в другій половині грудня - на початку січня на період свят, проте потім знову відновилося і сумарно з кінця вересня 2022 року до першої річниці повномасштабної війни досягло 223 тис. осіб.

За другий рік повномасштабної війни кількість перетинів кордону на виїзд з України, за даними Держприкордонслужби, перевищила кількість перетинів на в'їзд на 25 тис., а після цього - ще на 28 тис.

Як зазначив на початку березня минулого року заступник міністра економіки Сергій Соболєв, повернення кожних 100 тис. українців додому дає приріст ВВП у 0,5%. Мінекономіки в макропрогнозі на цей рік заклало повернення в Україну 1,5 млн осіб, тоді як у Нацбанку, навпаки, очікують відтоку з України 0,1 млн після 0,2 млн у 2023 році.

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі станом на 14 березня цього року оцінювали в 5,983 млн, що на 21 тис. менше, ніж місяцем раніше, а загалом у світі - у 6,486 млн, що на 6 тис. більше за показник місячної давності.

У самій Україні, за даними ООН на 31 грудня минулого року, було 3,689 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що на 15 тис. більше, ніж на початок листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

За добу на лінії фронту відбулося 71 бойове зіткнення

Через ворожий обстріл у Дніпропетровській області поранено троє людей

Голову Броварської райадміністрації, який вчинив резонансну ДТП, звільнено з посади

Росіяни продовжили завдавати ударів по південних регіонах України, є загиблі та постраждалі

Росіянам вдалося прорватися і закріпитися в частині Очеретиного - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА