13:41 05.03.2024

У Криму затримали 10 кримських татар за звинуваченням у нібито тероризмі - Лубінець

2 хв читати
У Криму затримали 10 кримських татар за звинуваченням у нібито тероризмі - Лубінець

У тимчасово окупованому Криму російські силовики провели незаконні обшуки в будинках 10 кримських татар, їх затримали, окупанти інкримінують їм статтю "організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації", повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Сьогодні на світанку російські силовики увірвалися в будинки 10 кримських татар у Бахчисараї та Джанкойському районі. Серед них - релігійні діячі та активісти громадського об'єднання "Кримська солідарність", - написав він у телеграм-каналі у вівторок.

Лубінець зазначив, що окупанти провели незаконні обшуки в помешканнях Рустема Османова, Азіза Азізова, Мемета Люманова, Мустафи Абдураманова, Ремзі Куртнезірова, Ваїта Мустафаєва, Алі Мамутова, Арсена Кашки, Енвера Халілаєва, Нарімана Аметова.

"Колишній імам Ремзі Куртнезіров - літній чоловік, має інвалідність другої групи. У нього ішемічна хвороба серця, цукровий діабет, права сторона тіла - неробоча. Під час обшуку йому стало зле: сильно піднявся тиск, довелося викликати швидку", - зазначив омбудсмен.

Водночас російські силовики все одно забрали Куртнезірова та інших до "Управління ФСБ Криму" в Сімферополі.

Згідно з інформацією, отриманою українською стороною від кримських адвокатів, попередньо всім десятьом інкримінують статтю "організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації".

"Наголошую, РФ укотре зухвало нехтує нормами міжнародного гуманітарного права. Незаконні обшуки та затримання цивільних на тимчасово окупованій території є злочином проти людяності для національних та міжнародних механізмів правосуддя. Справжня мета окупанта - знищити будь-які прояви опору та солідарності в українському Криму", - зазначив Лубінець.

Він наголосив, що світова спільнота має активізувати зусилля та посилити тиск на Росію, задля припинення нею грубих порушень прав людини в Криму та негайного і безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА