03:33 19.02.2024

JAXA здійснило запуск нової японської ракети H3

2 хв читати
JAXA здійснило запуск нової японської ракети H3

З космодрому Танегасіма було здійснено успішний запуск другої ракети-носія H3 (H3TF2), повідомляє Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).

За даними агентства, запуск ракети зі стартового майданчика було здійснено 17 лютого 2024 року о 9:22:55 (JST) (02:22 за Києвом).

"Політ ракети-носія пройшов відповідно до плану, і другий ступінь ракети-носія H3 було виведено на задану орбіту. Приблизно через 16 хвилин і 43 секунди після старту було підтверджено відокремлення CE-SAT-IE", - ідеться в прес-релізі агентства.

Крім того, на основі даних, отриманих після виходу на навколоземну орбіту другого ступеня, JAXA підтвердило, що було здійснено контрольований відхід другого ступеня, і було підтверджено відокремлення корисного навантаження - демонстраційного апарату Vehicle Evaluation Payload-4 (VEP-4), а також двох супутників малого розміру.

H3 - основна ракета-носій Японії для виведення на орбіту корисного навантаження. Вона замінила в цій якості ракету H2A. За інформацією JAXA, H3 може виводити корисне навантаження масою понад чотири тонни на сонячно-синхронну орбіту і близько восьми тонн на геоперехідну орбіту. Це в 1,3 раза перевищує масу корисного навантаження, яку була здатна виводити ракета H2A.

Ракета H3 розроблена з метою підвищення економічності за рахунок використання комерційних готових виробів, а не ексклюзивних аерокосмічних компонентів. JAXA очікує, що в майбутньому H3 зможе запускати як урядові, так і комерційні місії, і в разі успіху космічне агентство планує запускати її не рідше шести разів на рік протягом наступних двох десятиліть.

Уперше ракету цієї серії запустили в березні минулого року, проте старт закінчився аварією - під час запуску у ракети не ввімкнувся двигун другої ступені, і на неї було передано сигнал про самознищення.

Успішний суботній запуск став для JAXA другою перемогою всього за два місяці після того, як у січні Smart Lander for Investigating Moon, або SLIM, приземлився на місячну поверхню.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА