12:59 28.11.2023

Столтенберг: Наш обов'язок - гарантувати надання Україні необхідної зброї, щоб РФ не перемогла в цій війні

3 хв читати
Столтенберг: Наш обов'язок - гарантувати надання Україні необхідної зброї, щоб РФ не перемогла в цій війні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що союзники, зокрема і США, продовжать надавати підтримку Україні, постачаючи необхідну зброю, з метою досягнення миру у війні, яку проти країни веде Росія.

Про це він сказав у вівторок у Брюсселі перед початком дводенного засідання міністрів закордонних справ країн-членів альянсу, в межах якого також уперше відбудеться засідання Ради Україна-НАТО на рівні глав МЗС.

Відповідаючи на запитання, чи має Україна подумати про нову стратегію, щоб здобути перемогу, Столтенберг сказав: "Наш обов'язок - гарантувати, що ми надамо Україні необхідну їй зброю, тому що якщо переможе президент Путін, це буде трагедією для українців, і це також буде небезпечно і для нас, бо тоді послання всім авторитарним режимам, не тільки Москві, а й у Пекіні, полягатиме в тому, що коли вони порушують міжнародне право, коли вони вдеруться до іншої країни, коли вони застосовують силу, вони отримують те, що хочуть. Тому союзники з НАТО надають безпрецедентний рівень військової підтримки... Наразі завдання полягає в тому, що нам необхідно продовжувати цю підтримку".

Генсек НАТО також висловив упевненість, що і Сполучені Штати продовжуватимуть надавати підтримку, тому що це відповідає їх інтересам безпеки.

Столтенберг нагадав, що НАТО надає допомогу Україні в плані модернізації Збройних сил, щоб забезпечити їх повну сумісність із силами НАТО. Він також нагадав про роботу контактної групи у форматі "Рамштайн", до якої входить п'ятдесят країн, які також надають підтримку, що має величезне значення. "Отже, ще раз - нам просто потрібно дотримуватися обраного курсу", - переконаний він.

Відповідаючи на запитання про те, що Україна має зробити, щоб здобути перемогу на полі бою, генсек зауважив, що він "дуже обережний" щодо прогнозів розвитку подій на лінії фронту, бо війни є непередбачуваними за своєю природою. При цьому він зазначив, що сміливість і майстерність Збройних сил України справили враження на весь світ. "Нам потрібно пам'ятати, з чого ми розпочали, коли торік відбулося повномасштабне вторгнення: ми боялися, і експерти вважали, що Україна завалиться протягом кількох тижнів, а Київ опиниться під контролем Росії протягом кількох днів. Цього не сталося, і українці змогли відкинути російські сили на півночі, сході та півдні й звільнили територію, яку Росія окупувала на початку війни".

З огляду на це Столтенберг закликав союзників продовжувати надавати підтримку Україні: "Ми знаємо, що лінія фронту не зрушила з місця останнім часом, але інтенсивні бої тривають, і хоча лінія фронту не зрушила так сильно (як усі хотіли б), українці змогли завдати важких втрат російським військам. Тому нам потрібно продовжувати підтримувати їх, також знаючи, що чим сильніша Україна на полі бою, тим сильнішою буде їх позиція за столом переговорів. Тому якщо ви хочете (знайти) мирне рішення шляхом переговорів, яке гарантує, що Україна переважає як суверенна незалежна держава, тоді найкращий спосіб домогтися цього - продовжувати надавати підтримку Україні, і це те, що союзники мають намір робити", - запевнив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА