14:22 13.10.2023

ПАРЄ визнала Росію диктатурою

2 хв читати
ПАРЄ визнала Росію диктатурою

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) визнала Росію диктатурою і закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність президента РФ Володимира Путіна після закінчення його чинного терміну, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Вітаю потужну резолюцію ПАРЄ, яка визнає Росію диктатурою. Понад 20 років одноосібного неконституційного правління призводить до злочинів усередині та за межами країни. ПАРЄ закликала всі держави Ради Європи визнати Путіна нелегітимним після завершення нинішнього терміну", - написав він у соцмережі Х.

Як повідомив народний депутат Олексій Гончаренко із сесійної зали ПАРЄ, Асамблея закликала "всі країни виконати ордер на арешт путіна, який виданий МКС і заарештувати його". "Також закликали всі країни, після того як закінчиться його президентський термін, в березні наступного року, після цього вважати його нелегітимним і зупинити всі контакти з ним", - написав він у телеграм-каналі.

У пресрелізі, розміщеному на сайті ПАРЄ, зазначається, що асамблея закликала держави-члени Ради Європи "визнати Володимира Путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну і припинити всі контакти з ним, за винятком гуманітарних контактів і з метою досягнення миру".

Асамблея наголосила, що Володимир Путін перебуває при владі як президент або прем'єр-міністр із 2000 року. Поправки до Конституції Росії, внесені в липні 2020 року, продовжили його потенційне президентство до 2036 року, що викликало занепокоєння з приводу відсутності стримувань і противаг. Це, в поєднанні зі зростаючими репресіями проти внутрішніх опонентів і діями Росії в Україні, показує ціну безконтрольної президентської влади.

"Переважна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого перебування при владі в поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила Російську Федерацію на де-факто диктатуру", - наведено уривок із резолюції ПАРЄ в повідомленні.

Як наголошується в повідомленні, одноголосно ухваливши резолюцію на основі доповіді Пітера Омцігта (Нідерланди, ЄНП/ХД), асамблея нагадала про висновки Венеціанської комісії Ради Європи про те, що "відмова від обмеження терміну повноважень нинішнього президента порушує і російську конституцію, і міжнародні правові принципи".

Асамблея наголосила на російській агресії проти України та її наслідках як на свідченні того, що диктатури "становлять загрозу міжнародному миру і безпеці, а також територіальній цілісності та політичній незалежності їх сусідів", як це визначено у статті 2 Статуту ООН. "Отже, парламентарії заявили, що відновлення демократії в Росії відповідає інтересам не тільки російського народу, а й Європи та всього світу", - наголошується у повідомленні ПАРЄ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

В Одесі внаслідок обстрілів пошкоджено приміщення представництва омбудсмена

Окупанти припинили наступ у районі Авдіївки, відновили наступ на Часів Яр - ISW

Окупанти завдали ударів по Харкову та передмістю, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА