12:37 05.10.2023

Профільні комітети Європарламенту підтримали створення фонду для України на чотири роки в розмірі EUR50 млрд

2 хв читати
Профільні комітети Європарламенту підтримали створення фонду для України на чотири роки в розмірі EUR50 млрд

Комітет з питань закордонних справ і бюджетний комітет Європейського парламенту підтримали створення окремого фонду для України в розмірі 50 млрд євро на період 2024-2027 рр.

Голосування відбулося в четвер у Страсбурзі в рамках спільного засідання комітетів. "Комітети з бюджету та закордонних справ ухвалили 86 голосами за, 6 проти і 2 утрималися, свою позицію щодо пропонованого Фонду для України, істотного пакету допомоги на 2024-2027 роки", - повідомляє прес-служба Європарламенту.

Далі доповідь буде винесено на голосування на пленарній сесії Європейського парламенту, яка відбудеться з 16 по 19 жовтня.

Раніше, 3 жовтня, Європейський парламент проголосував проміжний звіт за пропозицію про середньостроковий перегляд Багаторічної фінансової програми на 2021-2027 роки, затвердивши в такий спосіб мандат на переговори з цього питання з Європейською Радою. У доповіді також пропонується передбачити відповідне фінансування для України.

У зв'язку з цим того самого дня на пресконференції, що відбулася після

голосування, президентка ЄП Роберта Метсола висловилася за невідкладне обговорення перегляду довгострокового бюджету Європейського союзу на жовтневому саміті ЄС, інакше в бюджеті не буде коштів, зокрема й для України. Черговий формальний саміт ЄС заплановано на 26-27 жовтня.

Зі свого боку один з авторів доповіді, депутат Європарламенту Ян Олбрихт констатував, що макрофінансова допомога для України завершується наприкінці грудня нинішнього року. "З першого січня грошей для програми макрофінансової допомоги немає. Питання в тому, що ми будемо робити, щоб допомогти Україні з 1 січня. Тому Комісія прийшла з дуже чіткою позицією, що нам потрібні гроші для української підтримки, нам потрібні гроші для інноваційної конкурентоспроможності, і, звичайно, є й інші питання", - окреслив він ситуацію.

Як повідомлялося раніше, 20 червня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступила із заявою про те, що Єврокомісія пропонує зарезервувати для України на наступні чотири роки в бюджеті Європейського союзу EUR50 млрд. "Для України ми пропонуємо фінансовий резерв на наступні чотири роки EUR50 млрд. Це включає як запозичення, так і гранти. Цей резерв надасть перспективи для наших партнерів в Україні, передбачуваність, а також простимулює інших донорів", - сказала вона. За словами президента Єврокомісії, новий фінансовий інструмент для України призначений для "підтримання макрофінансової стабільності, сприяння відновленню, а також модернізації країни під час реалізації ключових реформ на шляху до вступу в ЄС".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА