16:23 11.08.2023

Нардепи пропонують припинити використання російського шрифту "Іжиця" для оформлення офіційних документів Ради

2 хв читати

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді припинити використання шрифтів російського походження в роботі українського парламенту.

Відповідний проєкт постанови №9606 зареєстровано 11 серпня. Його тексту наразі немає на сайті ВР.

Водночас співавтор законодавчої ініціативи, заступник голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (фракція "Слуга народу") у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" пояснила, що йдеться про гарнітуру шрифту "Іжиця", який використовують для оформлення почесних грамот та інших офіційних документів Верховної Ради України.

"Шрифт "Іжиця" розробила російська дизайнерка Світлана Єрмолаєва 1988 року, і насправді його широко використовують у тих країнах, де поширена кирилиця. Цей шрифт нібито створений на основі давньослов'янського, але зараз він безпосередньо асоціюється з "рускім міром" і має певне смислове навантаження. Тому однозначно необхідно такі шрифти забувати і переходити до використання українських символів", - сказала Кравчук.

Парламентар також зазначила, що для використання шрифту "Іжиця" необхідно придбати ліцензію (вартістю $25 - ІФ-У). Водночас вона звернула увагу на український шрифт Volja, який уже використовують, зокрема, у відзнаках Головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ). Саме на Volja автори проєкту постанови і пропонують перейти парламенту в оформленні своїх грамот.

Шрифт Volja авторства Марчели Можиної було створено 2022 року на основі літерації українського графіка Ніла Хасевича (1905-1952), який оформляв плакати, журнали, газети для українського визвольного руху середини ХХ століття. Цей шрифт - безкоштовний.

Крім того, нардепи вважають за необхідне рекомендувати президенту України, Кабінету Міністрів України та іншим державним органам, а також підприємствам, установам і організаціям припинити використання шрифтів російського походження, зокрема "Іжиці" та похідних від нього. Варто зазначити, що цей шрифт використано в оформленні таблички на будівлі Офісу президента України на вулиці Банковій у Києві.

Співавторами проєкту постанови є також Ірина Констанкевич ("За майбутнє"), Микола Княжицький (фракція "Європейська солідарність"), Микита Потураєв ("Слуга народу").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський запропонував ВР продовжити строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

У Кропивницькому пожежа на підприємстві, інформація про постраждалих уточнюється - ДСНС

В Україні очікуються нічні заморозки на поверхні ґрунту

ГУР про скупчення РФ угруповання військ на північному напрямку: Все відомо, опрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України

Фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з Макроном і Цзіньпінем: Сподіваємося, що Китай використає свій вплив на Росію, щоб покласти край війні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА