13:49 20.03.2023

Neo-Eco демонтувала чотири будинки в Гостомелі, переробила 15 тис. тонн будівельного сміття

2 хв читати

Французька компанія Neo-Eco в рамках проєкту відновлення семи житлових будинків у Гостомелі (Київська обл.), який реалізується завдяки уряду Франції та іншим донорам, демонтувала чотири зруйновані внаслідок збройних дій РФ будинки і переробила 15 тис. тонн будівельного сміття, повідомив її регіональний бізнес-директор Кирило Чернишук агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, демонтаж вдалося провести в найкоротші терміни. Розбір першого з чотирьох будинків було розпочато 20 січня, а в середині лютого прибула і була встановлена спеціальна техніка, що виконує функцію переробки будівельного сміття.

"Завдяки наявності всього необхідного для процесу переробки обладнання, а також прорахованій стратегії демонтажу всіх будівель "Нео-Еко Україна" вдалося завершити цей етап лише за чотири тижні - удвічі швидше, ніж планувалося", - констатував Чернишук.

Зазначається, що після сортування 10% будівельного сміття як потенційно небезпечного відходу (такого, що містить азбест, - ІФ-У) або такого, що не підлягає повторному використанню, було відправлено на утилізацію в спеціалізовані та сертифіковані компанії. Решту 90% будвідходів успішно перероблено на місці.

"За попередніми оцінками наших фахівців, вдалося переробити близько 15 тис. тонн будівельного сміття на нові будівельні матеріали", - сказав Чернишук.

За його словами, загалом в Україні наразі налічується вже близько 1,4 млрд тонн будівельних відходів, що утворилися внаслідок воєнних дій.

"Пілотний проєкт у Гостомелі показує, як екологічно та економічно ефективно використовувати такі матеріали повторно. "Нео-Еко Україна" перебуває лише на старті великого шляху до відновлення України екологічним методом", - зазначив Чернишук.

Як повідомлялося, концепцію відновлення будівель розробляють спільно дві архітектурні компанії, з якими Neo-Eco підписала договір про співпрацю. Це українська ТОВ "Нью Іммо Сервісез" (Nhood Ukraine) і французька архітектурна компанія Blau. Концепцію вже показали місцевим жителям.

Розпочати будівництво нових будівель "Нео-Еко Україна" планує в червні 2023 року, проте поки що юридичні питання реалізації проєкту не до кінця вирішені.

"Наразі (відбувається - ІФ-У) етап отримання кадастрових номерів земельної ділянки", - уточнив Чернишук.

Французька компанія Neo-Eco вже 17 років працює за принципом економіки замкнутого циклу - інтеграції вже використаних матеріалів. За цим самим принципом будуть використані матеріали зруйнованих будівель у Гостомелі під час відновлення будинків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА