21:33 14.03.2023

НКРЕКП оштрафувала "Енергоатом" на 170 тис. грн за борги перед "Укренерго"

2 хв читати
НКРЕКП оштрафувала "Енергоатом" на 170 тис. грн за борги перед "Укренерго"

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за результатами позапланової безвиїзної перевірки НАЕК "Енергоатом" оштрафувала компанію за наявність заборгованості за послуги з диспетчерського управління та за договором участі в балансуючому ринку перед НЕК "Укренерго".

"За результатами цієї перевірки пропонуємо ухвалити постанову з накладенням штрафу 170 тис. грн і розпорядження із зобов'язанням до 1 червня 2023 року забезпечити виконання договору про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління", - сказав на засіданні комісії у вівторок директор департаменту ліцензійного контролю Ярослав Зеленюк.

За його словами, заборгованість "Енергоатома" станом на 20 січня 2023 року перед "Укренерго" становила 2 156,2 млн грн - за послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління та ще 474,3 млн грн - за електроенергію, придбану на балансувальному ринку протягом січня-листопада 2022 року.

Своєю чергою, як заявила на засіданні директорка з фінансів та бюджетування "Енергоатома" Людмила Смілянець, проєкт відповідної постанови, ухвалений на засіданні комісії, не враховував загальні проблеми на ринку електроенергії, що виникли під час війни та потребують системного й термінового розв'язання.

"Ми підтверджуємо, що в нас є така заборгованість, однак ми сплатили ("Укренерго" - ІФУ) впродовж 2022 року 2 560 млн грн і вже з початку 2023 року - 650 млн грн. Тобто, компанія поступово знижує заборгованість і буде продовжувати це робити", - зазначила представниця "Енергоатома".

За її словами, одним із чинників, що негативно позначається на діяльності компанії, є зниження відпуску електроенергії у 2022 році на 21 млн МВт-год, або на 26%, і в першому кварталі 2023 року через окупацію Запорізької АЕС - ще на 5,8 млн МВт-год, або на 30%, порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Крім того, на роботі "Енергоатома" позначається негативно високе фінансове навантаження з виконання ПСО (спеціальних зобов'язань - ІФУ) перед населенням, яке склало у 2022 р. 32 млрд грн.

"Це не вирішення проблеми зобов'язати розрахуватися з одним кредитором. У нас кредиторська заборгованість на сьогодні становить 35 млрд, зокрема перед ДП "Гарантований покупець" - 27 млрд грн, і ще 8 млрд грн - це за товари, роботи та послуги, поставлені раніше", - поінформувала Смілянець.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА