13:32 09.10.2022

Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані - голова Нацполіції

2 хв читати
Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані - голова Нацполіції

У деокупованому Лимані Донецької області тривають роботи з ексгумації.

"Розкопки тривають на двох локаціях: за попередньою інформацією, в одній поховані близько 200 цивільних, інша - братська могила військовослужбовців ЗСУ. Серед жертв є діти", - повідомила пресслужба Національної поліції України.

Зазначається, що інформацію про масове поховання в Лимані правоохоронці отримали від місцевих жителів. Цивільні поховані в одиночних могилах, військові – в траншеї завдовжки 40 метрів. "За словами свідка, він поховав тут за наказом російських загарбників близько 20 українських захисників", - йдеться в повідомленні.

"Серед загиблих також сім'я з двома маленькими дітьми", - наголосила пресслужба.

На деяких могилах є таблички з даними померлих, інші - безіменні. Однак у кожному випадку поліція відбирає біологічні зразки і призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин смерті. Роботу ускладнює те, що більшість тіл в стані змін, "є пакет, в якому тільки кістки".

На місці розкопок працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти та судмедексперти спільно з прокуратурою. У перші дні було піднято 20 тіл цивільних і військовослужбовців ЗСУ.

Ексгумація триває в рамках кримінального провадження, відкритого за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

"Загалом з 29 вересня поліція виявила у звільнених населених пунктах Донбасу 87 тіл, з них вже ідентифіковано 38 цивільних жителів. За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин. Є загиблі з вогнепальними ушкодженнями. Так, за попередньою інформацією, росіяни розстріляли чоловіка в Святогірську", - йдеться в пресрелізі.

Днями в Святогірську відбулося перепоховання 21 людини, що загинули під час окупації і поховані у дворах будинків. Особи всіх встановлені, а їхні рідні мали можливість попрощатися з ними, повідомила Нацполіція.

Глава Нацполіції Ігор Клименко перевірив перебіг слідчих дій на деокупованих територіях Донбасу. "Зараз тут працює зведений загін поліцейських з різних регіонів держави, тому вони допомагають місцевим поліцейським відновлювати порядок на деокупованих територіях. Їх завдання - обійти кожен будинок, поспілкуватися з кожною людиною, яка пережила окупацію, зафіксувати кожен військовий злочин Росії і надати всю необхідну допомогу", - зазначив він.

У рамках робочого візиту керівник Нацполіції відзначив нагородами бійців зведених загонів поліції, які несуть службу на півночі області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям

Унаслідок обстрілу дронами-камікадзе в Нікополі пошкоджена лінія електропередач, люди не постраждали - Дніпропетровська ОВА

Україна вже отримала партію ракет для ЗРК Patriot - Міноборони Іспанії

МЗС Франції спростувало інформацію про те, що в Україну було відправлено французькі війська

Польща продовжить абонплату за надані термінали Starlink - віцепрем'єр Федоров

Парламент Естонії запропонував Естонській православній церкві порвати з Московським патріархатом

Пожежа на "Хімрезерві" не призвела до погіршення якості повітря - голова Кіровоградської ОВА

Зеленський: Президент Литви підтвердив свою участь у Саміті миру у Швейцарії та висловив готовність активно сприяти участі інших країн

Суд засудив ухилянта до трьох років позбавлення волі - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА