07:16 15.08.2022

Судно з пшеницею, що вийшло з України, прибуло до Стамбула

3 хв читати

До Стамбула в неділю прибуло перше суховантажне судно з українською пшеницею, що вийшло з Чорноморська в рамках вивезення зерна з України, передає в ніч на понеділок телеканал TRT World з посиланням на Спільний координаційний центр (СКЦ).

За даними СКЦ, саме судно "Sormovskiy" під прапором Белізу першим вивезло пшеницю з України "зерновим коридором". На його борту приблизно 3 тис. тонн пшениці, воно покинуло Чорноморськ 12 серпня.

Як повідомляє центр, з України "зерновим коридором" вивезли вже понад 438 тис. тонн сільгосппродукції. Раніше в рамках узгодженої у Стамбулі ініціативи з України, згідно з відкритими даними, вивозили кукурудзу, сою, соняшник.

Загалом наразі СКЦ дозволив уже 19 суховантажам із продовольством вийти з українських портів у рамках угоди щодо вивезення зерна. З них 16 залишили порти країни, деякі прибули до пунктів призначення. Так, судно "Polarnet" 8 серпня прибуло до кінцевого порту Деріндже в Ізмітській затоці, на його борту близько 12 тис. тонн кукурудзи. За даними порталу Marine Traffic, суховантажне судно "Rojen", що вийшло 5 серпня з Чорноморська, 12 серпня досягло порту міста Равенна (Італія, регіон Емілія-Романья).

Судно "Разоні", яке першим вийшло з українського порту в рамках ініціативи з вивезення зерна та прямувало до ліванського міста Тріполі, зупинилося у турецькому Мерсіні після того, як ліванський замовник відмовився від цього товару. Тепер, згідно з даними порталу Marine Traffic, цей суховантаж прямує до Єгипту.

Крім того, 5 серпня, крім "Polarnet" і "Rojen" з України відплив суховантаж "Navi Star", він прямує в ірландський порт Фойнс.

Крім цього, одразу чотири судна із зерном вийшли вранці 7 серпня з Одеси та Чорноморська. Судна "Mustafa Necati", "Star Helena" та "Glory" вийшли "зерновим коридором" з Чорноморська, а суховантажне судно "Riva Wind" - з Одеси. За даними Marine Traffic, "Riva Wind" прямує до турецького Іскендеруна, а "Star Helena" - до грецького порту Пірей. "Mustafa Necati" рухається до Італії. Судно "Glory" прибуло до єгипетського Порт-Саїду.

Також 8 серпня з портів Чорноморськ та Південний вийшли суховантажі під прапором Ліберії - "Arizona" та "Sacura". Останній вирушив із Південного до порту міста Равенна з 11 тис. тонн сої. За даними порталу Marine Traffic, "Arizona" прямує з Чорноморська до Бодрума. Повідомлялося, що на його борту 50 тисяч тонн кукурудзи.

З Чорноморська 9 серпня вийшли ще дві суховантажні машини з 70 тис. тонн зерна. Судно "Ocean Lion" під прапором Ліберії, на борту якого близько 64,7 тис. тонн кукурудзи, прямує до Суецького каналу. Інше суховантажне судно "Rahmi Yagci" з 5,3 тис. тонн соняшникового шроту прямує в порт турецького міста Аліага, свідчать дані Marine Traffic. Судно "Star Laura", на борту якого 60 тис. тонн кукурудзи, залишило Україну 12 серпня і, як повідомлялося, має прибути до Ірану. При цьому, згідно з даними Marine Traffic, зараз суховантаж направляється в грецький Пірей.

Ще два судна вийшли із Чорноморська 13 серпня. Суховантаж "Fulmar S" під прапором Барбадосу прямує з 12 тис. тонн кукурудзи до Стамбула, а судно "Thoe" під прапором Маршаллових островів з 3 тис. тонн соняшникового насіння йде до турецького порту Текірдаг.

На сайті СКЦ зазначається, що ще три суховантажні машини - "Brave Commander", "Petrel S" та "Osprey S" прибули в українські порти для вивезення звідти зерна спеціальним коридором.

У Стамбулі 22 липня за участю ООН, України, Туреччини та Росії відбулося підписання двох документів щодо створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів – Чорноморська, Одеси та Південного

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА