17:17 17.06.2022

Український генпрокурор та міжнародні експерти оглянули місця воєнних злочинів у Броварському районі

2 хв читати

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова та експерти Atrocity Crimes Advisory Group (АСА) оглянули місця скоєння воєнних злочинів, скоєних російськими військовослужбовцями у селі Богданівці Броварського району Київської області, де зафіксовано факти тортур, зґвалтувань та мародерства.

"Генеральний прокурор Ірина Венедіктова разом з експертами Atrocity Crimes Advisory Group оглянули місця вчинення воєнних злочинів РФ у Богданівці - селі в Броварському районі Київщини, яке було під російською окупацією", - йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора у телеграм-каналі у п'ятницю.

У повідомленні уточнюється, що під час окупації цього села було вбито 16 цивільних осіб, сімох із них - з вогнепальної зброї.

"Найкращі міжнародні експерти працюють разом з нами, щоб поділитися кращими світовими практиками для розслідування та переслідування злочинів РФ в Україні", - заявила Венедіктова.

У повідомленні прокуратури наголошується, що на місці злочинів, скоєних військовослужбовцями РФ, побував посол Клінт Вільямсон, який уже понад 30 років опікується воєнними злочинами, і зазначив, що "ніколи не думав, що йому доведеться знову бачити таке в 21 столітті в центрі Європи".

"АСА і створена в її рамках Mobile Justice Team допомагатиме Офісу генпрокурора та прокурорам на місцях консультаціями щодо порушень законів і звичаїв війни, використання заборонених засобів ведення війни, допомагатимуть із аналізом відкритих джерел", - наголошується в повідомленні.

Український генпрокурор подякувала іноземним колегам, наголосивши: "Разом із експертами ми напрацьовуватимемо ці стандарти, щоб уніфікувати підходи та підвищити ефективність роботи прокурорів і слідчих".

За інформацією Офісу генпрокурора, у Богданівці прокурори зафіксували випадки тортур та мародерства, а також факти зґвалтування – російські військові, які їх чинили, вже ідентифіковані та отримали підозри.

"Військові РФ спалили місцеву школу, а в каналізаційному колодязі в її дворі були знайдені людські рештки. Дитсадок, де базувався їх боєкомплект, військовослужбовці РФ підірвали разом зі зброєю при відході - детонація тривала кілька годин поспіль. Житловий будинок мирних, де базувались офіцери армії РФ, росіяни теж знищили вщент. Споруда буквально зрівняна із землею", - інформують у прокуратурі.

В Офісі генпрокурора нагадують, що консультативну групу щодо воєнних злочинів РФ створили для Офісу генпрокурора США, ЄС та Велика Британія. До неї увійшли найкращі експерти з міжнародного гуманітарного права, військові експерти, фахівці з досвіду роботи у міжнародних трибуналах та науковці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські військові знищили ворожу ПЗУ комплексу "Бук" із шістьма ракетами

Унаслідок ворожого обстрілу в Херсоні пошкоджено магазин і освітній заклад

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА