07:24 10.06.2022

Запуск місії CAPSTONE до Місяця знову перенесено

2 хв читати
Запуск місії CAPSTONE до Місяця знову перенесено

Запуск космічного апарату CAPSTONE до Місяця для перевірки технологій, які будуть використані в будівництві та експлуатації майбутньої навколомісячної станції Gateway, знову перенесено, повідомило Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

Раніше NASA заявляло про плани здійснити запуск у рамках стартового вікна 31 травня – 22 червня.

"NASA, Rocket Lab та Advanced Space більше не планують запуск 13 червня", - йдеться у повідомленні управління.

За інформацією американського космічного відомства, зараз "відбувається оновлення бортового програмного забезпечення", нова дата буде призначена "щойно це стане можливим".

Після прибуття в Нову Зеландію, звідки здійснюватиметься запуск, у баки CAPSTONE було завантажено паливо, також він був з'єднаний з верхнім ступенем - супутниковою платформою Photon, після чого обидва апарати були поміщені під обтічник.

За планом NASA, кубосат CAPSTONE (Експеримент з експлуатації та навігації навколомісячної автономної системи позиціонування) масою 25 кг буде запущений із космодрому компанії Rocket Lab у Новій Зеландії за допомогою ракети-носія Electron. Через три місяці після старту апарат вийде на близькомісячну еліптичну орбіту, де проведе півроку.

Першочергове завдання апарату - перевірити можливість розміщення на подібній орбіті населеної місячної станції.

У ході основної близькомісячної місії тривалістю шість місяців буде перевірено роботу двигунів на можливість підтримки космічних кораблів і станцій на подібних орбітах, тим самим скорочуючи можливість логістичних нестиковок у майбутніх місіях. Також буде досліджено інноваційну систему навігації між космічними кораблями, та продемонстровано можливість комерційної підтримки майбутніх місячних місій.

Будівництво станції Gateway на близькомісячній орбіті планується розпочати не раніше листопада 2024 року. За даними NASA, станція складатиметься з модулів різних космічних агенцій (зокрема Європейського космічного агентства та Японського агентства аерокосмічних досліджень), а також комерційних аерокосмічних компаній.

Основне завдання Gateway - підтримка місій програми "Артеміда" з повернення людей на Місяць більш ніж через 50 років. Також станція виконуватиме роль орбітальної лабораторії для вивчення Місяця та надаватиме свої порти для стикування космічних кораблів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА