10:37 27.05.2022

Понад 85% українців заявляють про відсутність "нацистів" при владі, утисків російськомовних і називають війну загарбницькою з боку РФ - соцопитування

2 хв читати
Понад 85% українців заявляють про відсутність "нацистів" при владі, утисків російськомовних і називають війну загарбницькою з боку РФ - соцопитування

Щонайменше 85% українців поділяють проукраїнську позицію в різних аспектах російсько-української війни й не більше ніж 8-9% тримаються проросійської інтерпретації, наголошується в результатах телефонного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 29-24 травня.

Зокрема, 86% респондентів переконані, що в Україні немає утисків російськомовного населення: так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України.

90% повністю згодні з тезою, що Україна має свою тривалу історію становлення та державності (а не є "штучним" утворенням радянської влади), 85% повністю чи скоріше згодні з тим, що західні держави не хотіли й не провокували Україну на війну проти РФ, 89% - що заяви про "нацистів" у владі України - вигадка (8% протилежної думки, при цьому її дещо більше дотримуються на заході, ніж на сході країни).

86% повністю згодні з тим, що війна розпочалася через прагнення РФ підкорити Україну (лише 4% про те, що претензії РФ обґрунтовані), 91% - про те, що в руйнуваннях насамперед винна армія РФ (лише 2% звинувачують насамперед українську армію) та 90% повністю або частково згодні з тим, що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та мирних жителів (лише 7% вважають, що метою російських атак є українські військові об'єкти та військовослужбовці).

Відносно менше згоди в уявленнях, якими є прагнення жителів Донбасу. Проте навіть у цьому випадку 73% вважають, що більшість жителів Донбасу прагнуть залишатися частиною України (серед самих жителів Донбасу така сама кількість – 73% – кажуть, що більшість хоче залишатися в Україні), а 17% думають, що більшість хоче приєднатися до РФ чи бути незалежними.

Також у результатах дослідження зазначається, що серед тих, хто нині проживає на окупованих територіях, 81% дотримуються переважно або повністю проукраїнських позицій (зокрема 68% - повністю проукраїнських), а проросійських - 9%. Водночас майже всі респонденти, які виїхали з окупованих територій, дотримуються саме проукраїнських поглядів.

Під час дослідження методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, крім непідконтрольних до 24 лютого. За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, та 1,1% – для показників, близьких до 5%. В умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення, але при цьому отримані результати зберігають високу репрезентативність і дають змогу досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА