21:20 21.05.2022

"Нафтогаз України" та Clear Energy запустили біогазову електростанцію у Львівській області

2 хв читати
"Нафтогаз України" та Clear Energy запустили біогазову електростанцію у Львівській області

НАК "Нафтогаз України" та група компаній Clear Energy у рамках спільного проєкту запустили в суботу біогазову електростанцію, яка працює на полігоні твердих побутових відходів у Великих Грибовичах у Львівській області, йдеться в повідомленні НАК.

"Розвиток низьковуглецевих бізнесів – стратегічний вибір "Нафтогазу". Завдяки побудованій тут біогазовій електростанції 38 гектарів сміттєвого полігону, що викидає мільйони кубометрів шкідливого звалищного газу, стануть джерелом енергії для навколишніх домогосподарств", – наводяться у релізі слова голови правління "Нафтогазу" Юрія Вітренка.

Станція виробляє 2,645 млн. кВт*год на рік, заміняючи при цьому понад 800 тисяч кубів природного газу. "Це дозволяє забезпечити "зеленою" електроенергією близько 735 домогосподарств і водночас скоротити викиди СО2 в атмосферу обсягом близько 30 тисяч тонн на рік", - пояснив співзасновник та голова наглядової ради Групи Clear Energy Петро Багрій.

Вітренко наголосив, що дуже важливо, що навіть у складних умовах війни компанія все одно продовжує розвивати та реалізовувати подібні проєкти. "За нашими підрахунками, завдяки цьому об'єкту в атмосферу не потрапить понад 2 млн. куб. метану, який у 30 разів сильніше шкодить клімату, ніж вуглекислий газ", - додав він.

Крім того, зазначається в повідомленні, звалищний газ, який формується при анаеробному (без доступу повітря) розкладанні органічних залишків відходів (залишки їжі, листя, гілок тощо), є також однією з причин пожеж та вибухів на звалищах, а тепер цей ризик буде усунено.

"Відкриття цього об'єкта є черговим етапом у рекультивації полігону, черговим етапом у гарантуванні екологічної безпеки мешканців Львова та області", - зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Мер Львова Андрій Садовий, який також брав участь у церемонії відкриття, нагадав, що проєкт рекультивації полігону у Великих Грибовичах місто реалізує завдяки підтримці європейських банків. За його словами, наразі триває технічна рекультивація, яка включає будівництво системи збору, підготовки та утилізації полігонного газу з генерацією електричної енергії.

На станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується у біогазових проєктах у всій Європі.

Збір біогазу здійснюється за допомогою свердловин, які рівномірно розташовані на полігоні, та системи збору поверхневих газів. Зараз на цьому полігоні пробурено 29 вертикальних свердловин на глибину 12,5 м та 4 горизонтальні свердловини. Від кожної свердловини йде трубопровід (шлейф) до газозбірного пункту.

Від газозбірних пунктів за допомогою трубопроводів біогаз транспортується до електрогенераторної установки (ЕГУ). Газ спалюється у двигуні, що обертає електричний генератор. Електроенергія, що утворюється, передається в мережу за допомогою комплектної трансформаторної підстанції.

Вартість проєкту у повідомленні не уточнюється.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА