06:33 18.05.2022

Вони хочуть бути кращими нацистами, ніж Гітлер - Зеленський про російських окупантів на Каннському фестивалі

2 хв читати
Вони хочуть бути кращими нацистами, ніж Гітлер - Зеленський про російських окупантів на Каннському фестивалі

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи в ефірі церемонії відкриття 75 Каннського кінофестивалю, заявив, що російські військові хочуть бути кращими нацистами, ніж Гітлер.

"Це розпочалося 24 лютого, о 4-й ранку, коли ми почули перші вибухи ракет, коли розпочалися авіаудари, і коли смерть, яка йшла в Україну через кордон, помітила свою техніку аналогом свастики, буковою Z. Усі вони хочуть бути кращими нацистами, ніж Гітлер. Тепер не минає й тижня, щоб на територіях, де були або перебувають російські війська, не знаходили масових поховань убитих і закатованих людей. 229 дітей убиті російським вторгненням. У них (російських військових - ІФ-У) нічого не виходить, окрім як убивати. Вони засіяли Європу трупами", - заявив Зеленський у відеозверненні увечері у вівторок.

"Ви бачили, що російські військові зробили в Бучі? Ви бачили Маріуполь, "Азовсталь"? Бачили підірваний російською бомбою міський театр? Там від обстрілів ховалися звичайні цивільні люди. Були два великих і помітних написи - "Діти" на асфальті поряд із театром. Ми цього ніколи не забудемо. Тому що це навіть не пекло. Війна не пекло. Війна - це війна. А пекло - це пекло. З них війна набагато гірша", - додав він.

За його словами, по Україні вже вдарили понад 2 тис. російських ракет, знищено десятки міст, понад 500 тис. українців депортовані до Росії силою.

"Десятки тисяч українців перебувають у таборах Росії, які створені на зразок нацистських таборів. Ніхто не знає, скільки утримуваних там виживуть. Але всі знають, хто в цьому винен", - заявив президент.

"Гадаєш, мило тебе відмиє? Навряд чи. Ця війна в Європі, найстрашніша з часів Другої світової війни - з вини однієї людини. Інші люди гинуть щодня. І вони не оживуть після фрази "Стоп. Знято", - наголосив він.

Глава держави також звернувся до представників кінематографії.

"Кіно мовчатиме чи говоритиме? Якщо є диктатор, якщо є війна за свободу і якщо знову, як і тоді (у 1940-х - ІФ-У) все залежить від нашої єдності, то чи залишиться кіно поза цією єдністю? Наші міста знищені, і не віртуальною графікою, українці пояснюють дітям, чому доводиться ховатися в підвалах, наша земля розлінована тисячами окопів. Звісно, ми продовжимо боротися. Але мають прозвучати слова, як у 1942 - із усіх екранів вільного світу. Потрібен новий Чаплін, який доведе, що кінематограф перестав бути німим", - підсумував Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА