18:21 26.04.2022

Рівень радіації на ЧАЕС нормальний – гендиректор МАГАТЕ під час візиту

2 хв читати
Рівень радіації на ЧАЕС нормальний – гендиректор МАГАТЕ під час візиту

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі назвав нормальним рівень радіації на Чорнобильській атомній станції після її окупації російськими військами, повідомило агентство AFP.

"Рівень радіації, я сказав би, нормальний... Були певні моменти, коли рівень підвищувався внаслідок переміщення важкої техніки, яку сюди привозили російські війська, й коли вони залишали станцію", – цитує AFP Гроссі під час його візиту на ЧАЕС 26 квітня.

Агентство, яке раніше зазначало, що гендиректор МАГАТЕ назвав рівень радіації аномальним, згодом у своєму твіттері виправило його слова.

Як повідомлялося, Гроссі відвідує ЧАЕС у річницю аварії на ній 26 квітня. Він очолив місію агентства на станцію, щоб доставити на ЧАЕС різні типи обладнання для радіаційного моніторингу, зокрема прилади ідентифікації радіонуклідів і вимірювачі потужності гамма-дози, а також здійснити радіологічні та інші оцінки. Крім того, експерти МАГАТЕ планують відремонтувати системи дистанційного моніторингу гарантій, що припинили передачу даних до штаб-квартири агентства у Відні одразу після захоплення станції російськими окупантами.

Як зазначало МАГАТЕ, після виведення російських військових із ЧАЕС Україна зробила значні кроки щодо її безпечної експлуатації, але загальна ситуація в зоні відчуження залишається складною, частково через пошкоджені мости та діяльність із розмінування.

МАГАТЕ також повідомило, що в тісній координації з Україною розробило детальні плани надання допомоги щодо безпеки ядерних об'єктів країни.

Війська РФ залишили зону ЧАЕС 31 березня після п'ятитижневого перебування в ній із моменту захоплення на початку війни 24 лютого. Під час перебування в зоні російські військові будували фортифікаційні споруди на великій площі, зокрема в "Рудому лісі" - найбруднішій точці зони.

На думку голови Державного агентства з управління зоною відчуження Євгена Крамаренка, ризик серйозного зараження військових і техніки від таких дій є високим. Водночас, за його словами, під час відходу від Києва російські війська через Чорнобиль вивели близько 10 тисяч одиниць важкої техніки, яка, як і військові, теж могла бути радіаційно заражена під час пересування небезпечною територією. Рух великої кількості військової техніки спровокував підняття радіаційного пилу та підвищення радіації в зоні.

За словами глави НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна, в деяких місцях рівень радіації був перевищений у 50 разів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА