18:33 11.04.2022

"Енергоатом" після відновлення контролю над ЦСВЯП продовжить роботу з отримання дозволу від ДІЯРУ на його експлуатацію - глава компанії

3 хв читати
"Енергоатом" після відновлення контролю над ЦСВЯП продовжить роботу з отримання дозволу від ДІЯРУ на його експлуатацію - глава компанії

НАЕК "Енергоатом" після відновлення свого контролю над централізованим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) після виходу із зони відчуження російських загарбників насамперед продовжить роботу з отримання дозволу на його експлуатацію від Держатомрегулювання, яке до війни було заплановано на 9 березня, заявив голова компанії Петро Котін.

"Багато питань ми встигли вирішити до війни. Всі матеріали були передані ДІЯРУ для отримання дозволу. Її комісія, яка там працювала, перевіряла готовність об'єкта. Упродовж тижня ми повинні були все закінчити і отримати дозвіл, якого чекали 9 березня. Може, зараз потрібно буде провести повторну перевірку. Це займе 3-4 дні", – сказав Котін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Цього тижня очікуємо почути від регулятора, чи є ще які-небудь питання", - уточнив він.

Загалом, за його словами, насамперед потрібно відновити електропостачання і зв'язок, оскільки залишився тільки супутниковий, полагодити відеокамери та інше обладнання, і "ми все зможемо контролювати".

"Ми були дуже раді побачити, що ЦСВЯП в робочому стані, в тому, що і був до війни. Там все виконано", - запевнив голова"Енергоатому".

Він також зазначив, що всі три АЕС, які мали постачати відпрацьоване паливо на ЦСВЯП, також готові працювати за довоєнним графіком.

Водночас Котін нагадав, що у зв'язку з воєнним станом існує заборона на перевезення ядерних матеріалів територією України. "Це основне, що може не дати нам змоги перевезти на ЦСВЯП контейнери", – наголосив він.

Водночас глава НАЕК зазначив, що компанія відпрацювала резервні варіанти на випадок суттєвої затримки з перевезенням в сховище, але в цілях безпеки він не став їх називати.

"Якщо ми отримаємо дозвіл ДІЯРУ, нам знімуть обмеження на перевезення, не буде воєнних ризиків, зона ЦСВЯП буде під українським контролем, то чому ми не можемо встановлювати там контейнери? Але і резервний варіант повністю відпрацьований", - пояснив глава "Енергоатому".

Як повідомлялося, НАЕК "Енергоатом" розпочала комплексні холодні випробування ЦСВЯП 26 січня 2022 року розраховуючи їх закінчити 4 лютого.

Глава ДІЯРУ Олег Коріков прогнозував, що в разі успіху комплексних "холодних" випробувань, а також успішного завершення інших робіт, інспекція дасть спеціальний дозвіл роботу з відпрацьованим паливом в першій декаді березня.

Планувалося, що перше паливо заїде на ЦСВЯП наприкінці квітня.

Спорудження ЦСВЯП розпочалося в листопаді 2017 року. Воно прийматиме паливо з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС, оскільки Запорізька АЕС має з 2001 року власне сховище, також споруджене за технологією Holtec.

Україна з 2021 року відмовилася від поставок ВЯП в РФ, економлячи на оплаті цієї послуги близько $200 млн щорічно. До відправки на ЦСВЯП відпрацьоване паливо певний час може зберігатися на самих станціях.

Зона відчуження була окупованою з 24 лютого до 31 березня. До виведення військ РФ про стан ЦСВЯП нічого не повідомлялося. 8 квітня його відвідали глава "Енергоатому" і міністр енергетики Герман Галущенко, які повідомили, що ЦСВЯП загалом не постраждав під час окупації військами РФ, але є ознаки мародерства: пошкоджено кілька дверей, зникли деякі побутові пристрої. Тоді "Енергоатом" зазначав, що вживаються заходи з підготовки до прийому палива одразу після завершення воєнного стану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА