18:09 08.03.2022

У Брюсселі підготували план, реалізація якого дасть змогу скоротити споживання російського газу на 2/3 до кінця цього року

2 хв читати

Європейська комісія розробила проєкт плану, реалізація якого дасть змогу скоротити потребу Євросоюзу в російському газі на дві третіх до кінця цього року.

Відповідне оголошення у вівторок зробив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс.

"Настав час зайнятися нашою вразливістю і швидко стати більш незалежними в нашому виборі енергії. Давайте блискавично перейдемо до відновлюваних джерел енергії. Відновлювані джерела енергії – це дешеве, чисте та потенційно нескінченне джерело енергії, і замість того, щоб фінансувати індустрію викопного палива в інших місцях, вони створюють тут робочі місця. Війна Путіна в Україні демонструє невідкладність прискорення нашого переходу на екологічно чисту енергію", - наголосив він на необхідності цього плану.

За його словами, цей план спрямований на те, щоб зробити Європу незалежною від російського викопного палива задовго до 2030 року, починаючи з газу.

Крім того, у цьому плані також намічена низка заходів щодо реагування на зростання цін на енергоносії в Європі та поповнення запасів газу на наступну зиму.

"План під назвою REPowerEU спрямований на диверсифікацію постачання газу, прискорення впровадження відновлюваних газів, заміну газу для опалення. Це може скоротити потребу ЄС у російському газі на дві третіх до кінця року", - переконаний Тіммерманс.

У супровідному пресрелізі Єврокомісії зазначено, що поступова відмова від викопного палива з Росії може відбутися задовго до 2030 року.

"Для цього комісія пропонує розробити план REPowerEU, який підвищить стійкість енергетичної системи ЄС на основі двох стовпів: диверсифікація поставок газу через збільшення обсягів імпорту скрапленого природного газу (СПГ) та трубопроводів від неросійських постачальників, а також збільшення обсягів виробництва та імпорту біометану та відновлюваного водню, швидше скорочення використання викопного палива в будинках, будівлях, промисловості та енергосистемі за рахунок підвищення енергоефективності, збільшення використання відновлюваних джерел енергії та електрифікації, а також усунення вузьких місць в інфраструктурі", - йдеться в релізі.

Крім того, вже до квітня буде представлено законодавчу пропозицію, яка вимагатиме, щоб підземні сховища газу в ЄС заповнювалися не менше ніж на 90% їхньої місткості до 1 жовтня кожного року.

У повідомленні також йдеться, що повна реалізація пропозицій Комісії Fit for 55 уже скоротить річне споживання викопного газу на 30%, що еквівалентно 100 мільярдам кубічних метрів до 2030 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА