20:32 06.03.2022

Учасники 27-ї Української антарктичної експедиції вирушили на станцію "Академік Вернадський"

2 хв читати

Учасники 27-ї Української антарктичної експедиції вирушили на станцію "Академік Вернадський" на зміну зимівникам 26-ї експедиції, яка працює в Антарктиці вже близько року.

"Незважаючи на бойові дії та складну логістику завдяки сприянню МВС України та Польської антарктичної програми всій команді вдалося виїхати з України, і зараз полярники на шляху з Варшави до Чилі. Там вони піднімуться на борт українського науково-дослідного судна "Ноосфера", яке через Атлантичний океан прямує до чилійського порту Пунта-Аренас. Наш флагман доставить 27 УАЕ на "Вернадського" і забере звідти 26-у експедицію, а також сезонний загін із учених та технічних фахівців", - йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства освіти і науки.

Зазначається, що 27-а експедиція складається з 14 учасників: 9 учених (по 3 метеорологи, геофізики та біологи) та 5 членів команди життєзабезпечення (лікар, кухар, дизеліст, механік та сисадмін).

Повідомляється, що цілий рік вони проводитимуть дослідження та безперервні спостереження на станції, а також забезпечуватимуть роботу. Наукова діяльність триватиме за трьома основними напрямами: метеорологія (це насамперед велика низка кліматичних вимірювань, частина яких триває на станції ще з 1947 року, та спостереження за "озоновою дірою"); геофізика (дослідження магнітного поля Землі, іоносфери, глобальної грозової активності); біологія (вивчення антарктичних тварин і рослин, мікроорганізмів).

Серед 14 учасників 11 чоловіків і троє жінок. Очолив 27-у експедицію геофізик Юрій Отруба, який є одним із найбільш досвідчених полярників в Україні, і вже 6 разів зимував УАЕ "Вернадського".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА