09:00 16.02.2022

МЗС РФ пояснило відмову від зустрічі ОБСЄ щодо України відсутністю істотної військової діяльності

2 хв читати
МЗС РФ пояснило відмову від зустрічі ОБСЄ щодо України відсутністю істотної військової діяльності

РФ відмовилася від участі у зустрічі ОБСЄ щодо України, оскільки не веде суттєвої військової діяльності, яка потребує надання інформації щодо Віденського документа 2011 року, заявила у вівторок офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

"Ми могли б залишити цей запит без розгляду, оскільки в ньому містяться неприйнятні формулювання про статус Криму. Водночас, підтверджуючи прихильність до відкритості у військовій сфері, повідомили, що жодної згаданої в Главі III ВД-2011 "незвичайної" діяльності Росія біля кордонів Україна не веде, і, відповідно, немає жодних підстав для запуску механізму зменшення небезпеки", - йдеться у відповіді Захарової на запитання ЗМІ, опубліковане на сайті МЗС РФ.

"Водночас звернули увагу партнерів, що з іншого боку кордону зосереджено значне угруповання збройних сил України, що веде практично щоденні обстріли мирних жителів Донбасу. Наголосили, що український запит - не що інше, як спроба відвернути увагу від зазначеної справді "незвичайної" військової діяльності самої України", - наголосила Захарова.

Він зазначила, що, як і очікувалося, така відповідь не задовольнила українську сторону, "яка зробила наступний крок, прикриваючись Главою III ВД-2011, - Київ запросив проведення 15 лютого двосторонніх консультацій за посередництвом польського Чинного головування ОБСЄ із залученням зацікавлених держав" з метою зняття занепокоєності".

"Скажімо відверто, ініціатори можуть піти й далі: зловживавши положеннями Віденського документа, скликати спільне засідання двох директивних органів ОБСЄ - Форуму зі співробітництва в сфері безпеки (ФССБ) та Постійної ради (ПР) - "для оцінки ситуації та вироблення заходів для стабілізації ситуації та припинення діяльності, яка викликала занепокоєння", - наголосила Захарова.

"14 лютого ми направили офіційну відповідь, де повторили, що Російська Федерація не веде якоїсь суттєвої військової діяльності, про яку потрібно надавати інформацію в рамках ВД-2011. У цьому зв'язку не бачимо підстав для застосування положень його Глави III і не братимемо участі в консультаціях та можливій зустрічі ФССБ та ПР ОБСЄ", - наголосила високопоставлений російський дипломат.

За її словами, російська сторона попередила партнерів, що "виступає проти ухвалення будь-яких рішень щодо цього в ході цих заходів".

"Одночасно ми знову звернули увагу на численні порушення ВД-2011 самою Україною, про що вже неодноразово заявляли на ФССБ. Якщо наші партнери в рамках ОБСЄ справді налаштовані опікуватися зменшенням військової небезпеки, то їм варто було б звернути увагу на дії України та її покровителів, які таку небезпеку і створюють", - сказала Захарова.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА