20:20 21.07.2021

Нацрада з телерадіомовлення не отримувала офіційних звернень про порушення норм мовного законодавства від омбудсмена

3 хв читати
Нацрада з телерадіомовлення не отримувала офіційних звернень про порушення норм мовного законодавства від омбудсмена

До Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не надходило офіційних звернень про порушення українськими телеканалами норм мовного законодавства від уповноваженого із захисту державної мови, йдеться в заяві регулятора, оприлюдненій у середу.

"Національна рада з 16 липня 2021 року (дата набуття чинності нових норм мовного законодавства - ІФ) і до цього моменту не отримувала жодних звернень або актів від уповноваженого із захисту державної мови. Ми не вважаємо публічні заяви в соціальних мережах коректним способом спілкування між державними органами, тим більше, якщо вони містять недостовірну чи неповну інформацію", - йдеться в заяві.

У ній наголошується, що єдиним органом, який здійснює державний контроль за застосуванням державної мови під час поширення та демонстрації фільмів в Україні, згідно з ч. 6 ст. 56 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", є уповноважений із захисту державної мови.

"Національна рада... не наділена правом і на неї не покладаються обов'язки щодо здійснення такого державного контролю... Національна рада застосовує санкції виключно в разі порушення телерадіоорганізаціями вимог про мовні квоти закону України "Про телебачення і радіомовлення" (ч. 2 ст. 72) та/або умов ліцензії, і не має права застосовувати санкції за порушення вимог закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - повідомляють у регуляторі.

Там додають, що порядок взаємодії мовного омбудсмена з Національною радою з телерадіомовлення затверджується спільним рішенням уповноваженого та Нацради.

Зазначається, що в чинному порядку, який оприлюднений на сайті Верховної Ради, чітко визначено, що уповноважений може звертатися до регулятора за ознаками порушень профільного закону - про телебачення і радіомовлення.

"Що стосується закону про державну мову навпаки - і це чітко сформульовано", - наголошують у Нацраді.

Там нагадують, що контроль за виконанням закону про державну мову - це пряма відповідальність спеціального уповноваженого.

"Зі свого боку... Національна рада акумулює і перевіряє скарги про мову кіно в ефірі (минає лише шостий день набуття чинності вимог закону) і негайно направлятиме уповноваженому для реагування в межах його компетенції, оскільки закон про захист державної мови наділяє таким правом виключно інститут уповноваженого", - йдеться в заяві.

У ній також висловлюється підтримка пропозиції про розмежування фільмів та інших програм, щодо яких закон про державну мову не впроваджує жодних нових правил.

"Національна рада і надалі здійснюватиме нагляд за дотриманням ліцензіатами законодавства у сфері телебачення і радіомовлення", - додають у регуляторі.

Раніше уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь написав у Facebook про те, що декілька українських телеканалів порушили норми мовного законодавства, у зв'язку з чим він направив лист щодо застосування до них визначених законодавством санкцій до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА