15:35 05.07.2021

Необхідно визначити часові рамки, коли рішення про членство України в НАТО почне реалізовуватися - Жовква

2 хв читати
Необхідно визначити часові рамки, коли рішення про членство України в НАТО почне реалізовуватися - Жовква

Необхідно визначити тимчасові рамки, коли рішення бухарестського саміту НАТО про те, що Україна та Грузія стануть членами НАТО, почне реалізовуватися, повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

"Тут (у підсумковій декларації саміту НАТО від 14 червня - ІФ) чітко ще раз зафіксовано рішення бухарестського саміту і те, що Україна стане членом НАТО, і те, що Україна отримає ПДЧ. Чи задоволені повністю в Україні таким рішенням? Очевидно, ні, тому що не вистачає тих часових рамок, коли це рішення почне реалізовуватися", - сказав Жовква на всеукраїнському форумі "Україна 30. Міжнародна політика" в Києві у понеділок.

Він наголосив, що за 13 років, що минули з часу ухвалення цього рішення на бухарестському саміті, ситуація з безпекою змінилася, зокрема щодо України та Грузії.

"Тому Україна просто просить дуже просту річ: давайте починати визначати і обдумувати, як це рішення бухарестського саміту, яке повторили під час брюссельського саміту 2021 року, почати виконувати. Ми маємо на це повне право. Ми робимо те, що від нас вимагається, ми вносимо відповідний внесок у безпеку Альянсу вже сьогодні", - зазначив Жовква.

Він зазначив, що Україна ставить питання про те, скільки ще річних національних програм вона має виконати, щоб сказати, що реформи повною мірою виконані.

"Тому те питання, яке на сьогодні ставить Україна перед членами Альянсу - і тут, наскільки я розумію, це як раз перегукується з ініціативою, про яку ви говорите (ініціатива про те, що Україні необхідно шукати новий формат співпраці з НАТО, План сумісності з НАТО - ІФ) - давайте нарешті сядемо разом і розробимо підхід, який дасть змогу визначити той end of reforms, ту кінцеву точку, за якою буде те, на що Україна має повне право розраховувати. Я кажу про членство", - пояснив Жовква.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА