20:02 13.04.2021

ВР ухвалила закони про захист валютних позичальників

2 хв читати
ВР ухвалила закони про захист валютних позичальників

Верховна Рада України 269-273 голосами ухвалила на позачерговому планерному засіданні у вівторок закони (№4475, 4398 і 4399) про захист валютних позичальників, які мають багаторічні борги за кредитами в іноземній валюті, що передбачають досить м'яку схему їх реструктуризації та податкові пільги для банків.

"Ухвалення цих законопроектів дасть змогу розв'язати проблему, якій уже понад 10 років, і захистити позичальників, котрі отримали кредити на придбання житла в інвалюті й постраждали від валютних коливань, від зловживань з боку кредитодавців", - прокоментував ухвалення документів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він додав, що законопроекти сприятимуть відновленню платоспроможності позичальників і стануть шансом для їх звільнення з боргової ями.

Зокрема, в законі №4475 ВР продовжила на п'ять місяців дію мораторію, що забороняє банкам стягувати майно громадян України, надане як забезпечення кредитів в іноземній валюті, та впровадила реструктуризацію таких кредитів із перерахунком усіх грошових зобов'язань у гривневий еквівалент і списанням неустойки.

Раніше Нацбанк і банки розкритикували ідею такої примусової реструктуризації валютних кредитів, а представники українського бізнесу звернулися до президента України з проханням відхилити законопроект.

Закон №4398 зобов'язує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не пізніше ніж за 30 днів до публікації оголошення про відкриті торги запропонувати позичальникові погасити заборгованість на суму, не меншу за оцінну вартість активу.

Закон також вилучає зі складу ліквідаційної маси житло, яке є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, якщо воно не перевищує 60 кв. м, або 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї боржника для квартири або 120 кв. м для житлового будинку.

Крім того, згідно з текстом на сайті ВР, боржник, який мешкає в такому житлі, в разі недостатності його доходів для виконання умов реструктуризації за рішенням господарського суду може виплачувати мінімальну суму щомісячного виконання плану реструктуризації.

Закон №4399 дозволяє банкам, що здійснюють реструктуризацію кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, забезпечених іпотекою, не коригувати фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток) на суму згортання резервів з валовою балансовою сумою за такими діючими кредитами й на суму часткового прощення кредиту, що підлягає реструктуризації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА