15:10 25.03.2021

ЄСПЛ зобов'язав виплатити компенсацію понад 19 тис. євро екс-нардепові від КПУ Александровській - адвокат

3 хв читати
ЄСПЛ зобов'язав виплатити компенсацію понад 19 тис. євро екс-нардепові від КПУ Александровській - адвокат

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглянув заяву, подану адвокатом Олександром Шадріним в інтересах екс-нардепа від Компартії України Алли Александровської, обвинувачуваної в сепаратизмі, і в четвер, 25 березня, ухвалив рішення.

"Європейський суд з прав людини визнав незаконним і необґрунтованим затримання Алли Олександрівни... (порушення пункту 1 (с) статті 5). Він також визнав арешт упродовж чотирьох місяців надмірно тривалим (порушення пункту 3 статті 5 Конвенції), а тримання в металевій клітці – поводженням, що принижує гідність (порушення статті 3 Конвенції)", - повідомив Шадрін кореспондентові агентства "Інтерфакс-Україна".

Він додав, що суд ухвалив стягнути понад 19 тис. євро компенсації.

"ЄСПЛ ухвалив стягнути 19 163 євро компенсації, зокрема 3 000 євро витрат на правову допомогу адвокатів і 563 євро інших витрат", - сказав Шадрін.

У рішенні, оприлюдненому на сайті ЄСПЛ, зазначено, що держава-відповідач (Україна) має виплатити компенсацію впродовж трьох місяців.

Він висловив вдячність юристам Української Гельсінської спілки з прав людини за допомогу під час комунікації.

Шадрін зазначив, що задоволений ухваленим ЄСПЛ рішенням і не виключив, що подасть заяви й у зв'язку з іншими порушеннями, зокрема щодо тривалості розгляду (обвинувальний акт стосовно Александровської було направлено до Харківського райсуду в грудні 2016 року). Чергове засідання у справі призначено на понеділок, 29 березня. Планується вивчення письмових матеріалів.

Як повідомлялося, 28 червня 2016 року адвокат Александровської Шадрін повідомив, що у його підзахисної відбувся обшук і її було затримано. Їй інкримінують ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

29 червня в СБУ підтвердили, що правоохоронці затримали Александровську, вирішується питання про її арешт, а її сину Олександру, який переховується в РФ, повідомлено про підозру й оголошено в розшук.

"Співробітники СБУ отримали інформацію, що представники забороненої в країні комуністичної партії, зокрема колишній народний депутат від КПУ Алла Александровська та її син Олександр, який переховується в Росії, намагаються підкупити керівництво і депутатів місцевих рад регіону для ухвалення на сесіях звернень до парламенту і президента щодо змін до Конституції з питань федералізації. За підписи під документом комуністи пропонували $9 тис. Водночас, за оперативними даними, ФСБ виділила на підкуп депутатів у кілька разів більшу суму, але комуністи привласнили значну частину грошей", - йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

30 червня 2016 року Київський райсуд Харкова заарештував Александровську на 60 днів без можливості внесення застави. Згодом цей запобіжний захід неодноразово подовжували.

8 жовтня 2016 року Шадрін подав до ЄСПЛ заяву в інтересах своєї підзахисної.

13 жовтня 2016 року Апеляційний суд Харківської області частково задовольнив скаргу Александровської та її захисників і змінив запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

"Колегія суддів вважає, що продовження терміну тримання під вартою Александровської А.О. з урахуванням незадовільного стану здоров'я і наявності хвороби, яка прогресує і ставить під загрозу життя, не може бути виправданим із міркувань безпеки", - йдеться в мотивувальній частині рішення суду.

У грудні 2016 року обвинувальний акт стосовно Александровської було направлено до Харківського райсуду для розгляду по суті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА