13:26 16.09.2020

ВР продовжила мораторій на стягнення майна громадян за валютними іпотечними кредитами до 21 квітня 2021 року

2 хв читати
ВР продовжила мораторій на стягнення майна громадян за валютними іпотечними кредитами до 21 квітня 2021 року

Верховна Рада продовжила мораторій на стягнення майна громадян за валютними іпотечними кредитами до 21 квітня 2021 року.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні в середу 297 народних депутатів підтримали ухвалення в цілому законопроекту №3640 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в інвалюті" з пропозиціями президента від 7 серпня 2020 року.

"Президент не може погодитися з продовженням терміну мораторію до 1 січня 2022 року (як передбачав ухвалений ВР у червні закон - ІФ), оскільки це і далі служитиме стримувальним чинником відновлення іпотеки", - сказав під час засідання перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук, представляючи правки президента.

Він зазначив, що протягом шести років дії мораторію деякі позичальники, ігноруючи умови виконання кредитного договору, уникали примусового виконання зобов'язань, що, у свою чергу, позначалося на зростанні частки проблемних активів у банках.

Стефанчук уточнив, що станом на початок червня обсяг непрацюючих валютних іпотечних кредитів в українських банках становив 95% загальної кількості іпотечних кредитів в інвалюті.

Як повідомлялося, ВР 16 червня 349 голосами продовжила мораторій на стягнення за валютними іпотечними кредитами до 2022 року.

Водночас у серпні президент України Володимир Зеленський повернув на доопрацювання ухвалений раніше ВР відповідний закон без підпису, надавши свої пропозиції.

У пропозиціях президента, оприлюднених на сайті ВР, зазначено, що ухвалений у червні парламентом закон не відповідає Конституції та законодавству, а також не відповідає принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми.

У документі зазначено, що в законі не визначено чітке коло умов і боржників, стосовно яких діятиме заборона на відчуження майна. "Така невизначеність може спричинити застосування положень закону не лише щодо зобов'язань громадянина (...) за споживчими кредитами, наданими йому кредитними установами-резидентами України в інвалюті, а й під час примусового виконання рішень інших категорій стягнення", - зазначив президент.

Він додав, що використання в положеннях формулювання "таке нерухоме майно придбавалось частково або повністю за кредитні кошти" також характеризується правовою невизначеністю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА