19:23 27.05.2020

ЄС підтримує ухвалення закону про внутрішній водний транспорт в Україні

2 хв читати
ЄС підтримує ухвалення закону про внутрішній водний транспорт в Україні

Ухвалення закону "Про внутрішній водний транспорт" стане першим кроком у перетворенні річкової мережі України в основу її модернізованої транспортної системи.

Таку думку висловив глава представництва ЄС в Україні, посол Матті Маасікас під час обговорення прогресу в розробці закону з міністром інфраструктури Владиславом Криклієм.

"Євросоюз дуже тепло підтримує цей закон і ми очікуємо його ухвалення у другому читанні... Тут є великий потенціал, адже насправді на сьогодні можливості річки Дніпро використовуються лише на 10%. Однак необхідні деякі рамки, щоб були рівні права для тих, хто працює на цьому ринку, щоб оператори ринку знали, чого очікувати, і щоб було стабільне фінансування інфраструктури. Ми сподіваємося, що все це буде передбачено в цьому законі", - сказав він під час онлайн-брифінгу в середу.

У свою чергу Владислав Криклій зазначив, що з ухваленням закону очікується зростання обсягу вантажоперевезень із поточних 12 млн тонн до 30 млн тонн на рік з економічним ефектом для держави до 13-16 млрд грн на рік. Крім того, розвиток суднобудування сприятиме створенню нових робочих місць і залученню українських та іноземних інвестицій.

Очікується також, що ухвалення закону допоможе розвантажити дороги, оскільки перевезення 1 млн тонн вантажів внутрішніми водними шляхами за чотири роки зменшать витрати на ремонт доріг на 1 млрд грн, оскільки дві баржі та один буксир можуть транспортувати стільки ж вантажу, скільки 250 вантажівок.

Очікується, що ухвалення закону "Про внутрішній водний транспорт" також має посприяти: розширенню доступу до ринку перевезень і лібералізації ринку внутрішнього водного транспорту; поліпшенню інтеграції внутрішнього водного транспорту в національну та глобальну мережу компаній у ланцюгах постачань; створенню відповідних умов для приватних інвестицій у реконструкцію та будівництво споруд річкових портів; здійсненню регулювання внутрішнім водним транспортом, використанням судів, річок та їхніх фарватерів; забезпеченню чіткого правового статусу річкових портів і терміналів, інфраструктури внутрішнього водного транспорту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА