19:08 03.03.2020

Дипломати сприяють сім'ї Мельничука в Греції

3 хв читати
Дипломати сприяють сім'ї Мельничука в Греції

Екс-командира батальйону "Айдар" та народного депутата Верховної Ради VIII скликання Сергія Мельничука, якого затримали у неділю в Греції, звільнили з-під варти після того, як Україна поінформувала Інтерпол про політичну вмотивованість такого розшуку, повідомив начальник відділу менеджменту кризових ситуацій департаменту консульської служби МЗС України Максим Коваленко.

"Наразі досягнуто найголовнішу ціль - звільнити нашого співвітчизника з-під варти і запобігти будь-яким обмеженням його пересування. Щодо подальших дій і розвитку цієї ситуації, прогнозувати дуже важко, оскільки Сергія було затримано через запит Інтерполу від Російської Федерації. З іншого боку, українська сторона звернулася до генерального секретаріату Інтерполу і це рішення було заблоковано у зв'язку з перевіркою на відповідність правилам Міжнародної організації кримінальної поліції через політичну вмотивованість такого розшуку", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За словами Коваленка, це повідомлення генерального секретаріату Інтерполу було направлено за адресами всіх національних бюро Інтерполу, всіх країн-учасниць цієї організації, зокрема до національного бюро Інтерполу Греції.

"Якими будуть подальші дії у зв'язку з цим РФ або інших сторін, нам не відомо", - зазначив він.

Крім того, він повідомив, що Мельничука було звільнено у вівторок за рішенням прокурора в суді міста Салоніки.

"Відбулася сьогодні зустріч за участю прокурора, консула, адвоката затриманого, тобто всіх причетних сторін. До цієї зустрічі дуже ретельно готувалися, і завдяки спільним зусиллям причетних органів державної влади України вдалося зібрати необхідну доказову базу та звільнити Сергія Мельничука з-під варти, наразі він вільний", - наголосив представник МЗС України.

Він додав, що наразі Мельничук разом дружиною і дитиною перебуває в місті Салоніки, а консульство України в Салоніках надає їм всебічне сприяння. Водночас повернення Мельничука до України залежить від його бажання.

На запитання про те, чи буде прізвище Мельничука викреслено зі списків Інтерполу, Коваленко зазначив, що це, імовірніше, питання до Інтерполу, у який спосіб ті чи інші прізвища потрапляють у списки осіб, яким заборонено перетин кордону.

"Це питання, напевно, все-таки до органів Інтерполу і до нашого українського бюро Інтерполу, у який спосіб вносяться ті чи інші прізвища у ці списки і як надалі це вплине на долю тієї чи іншої людини", - сказав він.

Інтерпол затримав Мельничука на грецькому кордоні в неділю, про що він повідомив у відео на своїй сторінці в Facebook. За його словами, це було зроблено за запитом Росії.

Як повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, це затримання відбулося, оскільки ім'я Мельничука було внесено до бази даних Інтерполу за запитом РФ на двосторонньому рівні між Грецією та РФ, а не через загальну центральну систему Інтерполу, тому його не змогли попередити про це заздалегідь.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА