16:46 16.12.2019

Шахтарі 18 грудня проведуть акції протесту в Києві та на шахтах - Волинець

2 хв читати
Шахтарі 18 грудня проведуть акції протесту в Києві та на шахтах - Волинець

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець анонсував на 18 грудня попереджувальні акції протесту працівників галузі біля Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, а також у шахтарських селищах і безпосередньо на шахтах.

"Паралельно (поряд з акціями в урядовому кварталі - ІФ) цього дня відбудуться акції з мітингами, ходою в шахтарських містах і селищах. Дві зміни гірників не вийдуть у забої, на шахтах буде зупинено видобуток вугілля", - написав він у Facebook у понеділок.

За словами Волинця, місцеві ради шахтарських міст продовжують направляти на ім'я президента України звернення з вимогами не допустити знищення вугільної галузі та забезпечити енергобезпеку країни.

Як випливає з банера, яким ілюстровано пост, шахтарі протестуватимуть проти порушення трудового законодавства, нарощування боргів із зарплати та розпродажу землі.

Волинець із посиланням на Мінекоенерго уточнив, що станом на 12 грудня заборгованість із зарплати на вугледобувних підприємствах України становить 1,072 млрд грн.

Як повідомлялося, 6 грудня в парламенті прем'єр Олексій Гончарук визнав чергове накопичення боргів із зарплати. "Ми робимо все від нас залежне, щоб вона (заборгованість - ІФ) накопичувалася мінімально, щоб зарплата, яка може бути виплачена, виплачувалася вчасно. Ми наразі шукаємо можливість розрахувати до кінця року заборгованість, щоб вирішити це питання якомога швидше", - сказав голова правління.

Через тиждень, 14 грудня, президент Володимир Зеленський подякував Мінфіну за виділення 1 млрд грн на виплату заробітної плати та погашення заборгованості перед шахтарями після внесення ВР правок до держбюджету-2019. "Заборгованість із заробітної плати шахтарям погашено!" - написав глава держави у Facebook.

Водночас у парламенті було зареєстровано ще один законопроект про виділення в держбюджеті-2019 рік додатково 0,5 млрд грн на оновлення шахтного фонду, оплату витрат за спожиту електроенергію і виплату заробітної плати шахтарям. За розрахунками депутатів, необхідний обсяг держпідтримки держсектора вугільної галузі на поточний рік оцінюється в 3,337 млрд грн, тоді як у бюджеті передбачено лише 2,63 млрд грн. Видатки планується забезпечити за рахунок надходжень від сплати спецмита на дизпальне і скраплений газ або з коштів резервного фонду.

Як повідомлялося, держбюджет на 2020 рік передбачає держфінансування вугільної галузі на суму 3,5 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На місці удару по Селидовому знайшли тіло загиблого підлітка - Донецька ОВА

Тимошенко: таких, як Мартиненко, завжди не вистачає

Зеленський подякував Швеції за допомогу, яка не тільки рятує життя українців, а й допомагає забезпечити довгостроковий мир і безпеку в Європі

Арахамія: смерть Мартиненка - велика втрата для української журналістики

Найближчими днями майже у всій Україні пройдуть короткочасні дощі, температурний фон не зміниться

Генштаб ЗСУ: Найбільш напруженою ситуація залишається на покровському напрямку, з найбільшою інтенсивністю ворог діє поблизу Новоселівки Першої

РФ знову скасувала Армійські міжнародні ігри, ймовірно, через брак персоналу й техніки - британська розвідка

Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги для України - на $1,3 млрд

Атака БПЛА енергооб'єкта на Рівненщині призвела до короткочасного знеструмлення споживачів - "Укренерго"

Унаслідок ракетного удару на Сумщині вранці загинуло двоє людей, троє поранені - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА