21:15 23.10.2019

У ДБР запевняють, що зацікавлені в отриманні тільки матеріалів "Схем" про поїздку Порошенка на Мальдіви, особистих даних не збирають

3 хв читати
У ДБР запевняють, що зацікавлені в отриманні тільки матеріалів "Схем" про поїздку Порошенка на Мальдіви, особистих даних не збирають

У Державному бюро розслідувань (ДБР) заявляють, що всі дані, які вони вимагають у "Радіо Свобода", стосуються виключно матеріалів програми "Схеми: корупція в деталях" про поїздку п'ятого президента України Петра Порошенка на Мальдіви на початку 2018 року, ні обшуків, ні збору конфіденційних даних журналістів не буде.

"Всі дані, які витребують слідчі ДБР у "Радіо Свобода", стосуватимуться виключно матеріалів програми "Схеми: корупція в деталях" - "Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента Порошенка", які допоможуть у розслідуванні кримінального провадження щодо ймовірного незаконного переправлення через державний кордон колишнього президента України, інших посадових осіб", - йдеться в повідомленні на сайті ДБР.

У Держбюро підкреслили: з урахуванням того, що Порошенко не дає свідчення для встановлення всіх обставин у межах провадження, слідчим потрібна допомога журналістів, зокрема, свідчення знімальної групи щодо тих подій. Інформація, яку з'ясували журналісти, повинна бути оформлена в рамах кримінального провадження, додали в ДБР.

"... розраховуємо, що "Радіо Свобода" співпрацюватиме з ДБР. (...) Підкреслюємо, що ніколи не збирали і не будемо збирати конфіденційних даних про журналістів. Зокрема, ДБР не цікавлять джерела отримання інформації журналістами. Також ми не збираємося проводити обшуки", - заявили в Бюро.

У відомстві підкреслили, що прагнуть до конструктивної співпраці з представниками ЗМІ та наявності якісних журналістських розслідувань, "адже у нас спільна мета - притягнення винних до відповідальності".

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми "Схеми: корупція в деталях", які готували матеріал про поїздку Порошенка на Мальдіви на початку 2018 року (йдеться про матеріал, оприлюднений у січні 2018 року за авторством Михайла Ткача та Наталії Седлецької).

Слідчі ДБР також отримали дозвіл на доступ до низки інших внутрішньоредакційних даних (до графіка роботи журналістів, операторів і водіїв, до даних про оплату їх праці).

Згідно з рішенням суду від 17 жовтня, журналісти повинні передати в ДБР відзнятий матеріал з даної теми; інформаційні запити та відповіді на них, виконані під час підготовки передачі; можливі документальні матеріали, що підтверджують наявність (обліки робочого часу, завдання, бухгалтерські документи про виплати грошової винагороди за виконання завдань, редакційні завдання, оплату транспортних послуг, путівок на автомобілі) задіяних журналістів, операторів, водіїв та інших співробітників під час зйомки матеріалу; інші документальні матеріали, щодо телепередачі.

Редакція програми "Схеми: корупція в деталях" (спільний проект "Радіо Свобода" і каналу "UA: Перший") вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких ДБР отримало в рішенні Печерського районного суду Києва.

6 серпня в ДБР повідомили, що розслідують можливі факти організації незаконного переправлення через державний кордон України колишнього президента України (без зазначення прізвища, йдеться про Порошенка). Досудове розслідування здійснюється за статтями "службове підроблення", "незаконне переправлення осіб через державний кордон України", "використання завідомо підробленого документа".

Після виходу програми "Схеми" про поїздку Порошенка на Мальдіви він заявив, що ця приватна поїздка була ним оплачена зі свого рахунку в українському банку. Порошенко також зазначив, що державний кордон на початку січня 2018 року він перетинав за своїм прізвищем і за своїм паспортом, з відповідною реєстрацією у прикордонників.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА