21:03 06.06.2019

Голова ЦВК вітала наказ МЕРТ щодо врегулювання держзакупівель під час позачергових виборів до ВР, але назвала це тимчасовим рішенням

3 хв читати
Голова ЦВК вітала наказ МЕРТ щодо врегулювання держзакупівель під час позачергових виборів до ВР, але назвала це тимчасовим рішенням

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вітала опублікований наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо врегулювання деяких питань публічних закупівель під час позачергових виборів до Верховної Ради, але назвала це тимчасовим рішенням.

Сліпачук на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер повідомила, що за результатами наради, проведеної 29 травня за ініціативою першого віце-прем'єр-міністра - глави МЕРТ Степана Кубіва, Мінекономіки видало наказ "Про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі", який у четвер було опубліковано в офіційній газеті "Урядовий кур'єр".

"Незважаючи на те, що ці кроки не вирішують повною мірою проблем, на яких наголошувала Центральна виборча комісія... а саме необхідності невідкладного прийняття Верховною Радою закону України "Про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі", ми вітаємо дії Кабінету Міністрів України, які, в межах його компетенції, направлені на врегулювання окремих питань здійснення публічних закупівель, перш за все окружними виборчими комісіями під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року", - написала вона.

Водночас Сліпачук заявила, що це "лише тимчасове рішення щодо процесу здійснення публічних закупівель лише під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019".

"Позиція комісії незмінна. Наголошена проблема потребує саме законодавчого врегулювання відповідно, зокрема, й до міжнародних практик у питаннях публічних закупівель у період виборчих процесів", - наголосила глава ЦВК.

Як повідомлялося, 22 травня 2019 року парламентарі відмовилися включити до порядку денного сесії законопроект №10319 авторства президента України Володимира Зеленського про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу".

Пізніше голова ЦВК України Тетяна Сліпачук заявила, що відомство не встигне підготуватися до позачергових виборів до ВР за чинною системою закупівель.

Водночас перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов зазначив, що чинний закон про держзакупівлі дає змогу вчасно здійснити закупівлі, необхідні для підготовки та проведення позачергових парламентських виборів, і не бачить підстав змінювати законодавство.

29 травня під головуванням першого віце-прем'єра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва відбулася нарада з питання здійснення публічних закупівель для організації підготовки проведення позачергових виборів 21 липня. Як випливає з коментаря першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, малоймовірним є ухвалення змін до закону про публічні закупівлі з урахуванням швидкоплинності виборчого процесу і вимог регламенту ВР.

У свою чергу Нефьодов повідомив, що друк бюлетенів для голосування не потребує проведення тендерної процедури, оскільки вони є документами зі спеціальним рівнем захисту.

Цього самого дня ЦВК заявила, що вітає будь-які кроки, спрямовані на вирішення проблеми з організацією публічних закупівель для забезпечення розпочатого виборчого процесу. І очікує якнайшвидшого внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" або ухвалення у встановленому законом порядку іншого нормативного акта, який комплексно розв'яже згадану проблему у сфері публічних закупівель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА