21:51 03.06.2019

Автори законопроекту президента про незаконне збагачення намагались виключити всі ризики для визнання його норм неконституційними

3 хв читати
Автори законопроекту президента про незаконне збагачення намагались виключити всі ризики для визнання його норм неконституційними

Законопроект президента України Володимира Зеленського про цивільну конфіскацію корупційних активів чиновників і відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення розроблений так, щоб виключити ризики для визнання його положень такими, що не відповідають Конституції України, зазначає заступник глави адміністрації президента України Руслан Рябошапка.

"Конституційний суд може прийняти будь-яке рішення, яке складно передбачити. І ми виходимо з того, що попереднє рішення про визнання неконституційною норми про незаконне збагачення було політичним, а не юридичним. Тому ми враховували можливі ризики, довго обговорювали і регулювали законопроект, щоб їх не було. Багато консультувалися з експертами МВФ, Світового банку, американськими прокурорами. На нашу думку, редакція повинна виключати будь-які ризики, за винятком одного - політичного. Тому що якщо будуть політичні мотиви, то жодна, навіть ідеальна редакція, не убезпечить нас від визнання норми неконституційною", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Рябошапка зазначив, що паралельно в комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності велась робота над кримінально-правовою нормою з незаконного збагачення, і кращі напрацювання були включені в законопроект президента.

Заступник глави АП вказав, що законопроект передбачає два блоки: перший - це конфіскацію необґрунтованих активів у цивільному порядку і другий - кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і конфіскацію вже через кримінальне право незаконно отриманих активів.

Він пояснив, що в рамках громадянської процедури Національне антикорупційне бюро буде готувати матеріали про необґрунтовані активи. Будуть звірятися доходи, отримані особою, наприклад, за допомогою електронної декларації або податкової декларації, і те майно, яке реально є у посадової особи.

"Якщо буде встановлено, що наявні доходи особи набагато перевищують ті, що воно могло отримати законним шляхом, то НАБУ буде звертатися через спеціалізовану антикорупційну прокуратуру до суду, і в порядку цивільної процедури, що набагато швидше і простіше, буде доводити, що ці активи є необгрунтованими. Відповідно, якщо суд це визнає, то дані активи за її рішенням можуть стягнути в дохід держави", - зазначив Рябошапка.

Заступник голови адміністрації Зеленського звернув увагу, що така процедура стосуватиметься тільки активів незначного розміру. "Якщо ж активи перевищують значний розмір, то буде застосовуватися кримінальна процедура. Буде відкриватися кримінальне провадження, і розслідуватися вже в порядку, передбаченому в КПК, і через обвинувачення і засудження особи будуть стягуватися незаконні доходи", - пояснив він.

Рябошапка також підкреслив, що громадянська процедура дозволяє стягувати необґрунтовані активи в межах строку позовної давності, який становить три роки. "Тобто матеріали, які зберуть НАБУ і САП, не будуть загублені, і на основі цих матеріалів можуть бути підготовлені позови для звернення до Вищого антикорупційного суду, який вже буде розглядати їх в порядку цивільної процедури", - вказав він.

Як повідомлялося, 3 червня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №10358 " Про внесення змін до деяких законів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів". Ініціатором законопроекту виступив президент України Володимир Зеленський.

Як відомо, в кінці лютого Конституційний суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів визнав неконституційною ст.368-2 КК про незаконне збагачення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зафіксовано влучення в двох районах Харкова, інформації про постраждалих немає

На фронті за добу сталося 114 бойових зіткнень, ворог втратив 160 осіб л/с на харківському напрямку

На місці прильоту "шахеда" в Основ'янському районі Харкова сталася пожежа

Харків під атакою ворожих "шахедів"

НАТО розглядає можливість відправки військових інструкторів в Україну - ЗМІ

НБУ в четвер підвищив офіційний курс гривні на 14 коп.

Військам РФ не вистачає потужності, щоб досягти стратегічного прориву на харківському напрямку - Каволі

"Укренерго" в п'ятницю з 8:00 до 19:00 розраховує обійтися без обмежень е/е

Ворог намагається тиснути на оборону на харківському напрямку, найгарячіша ситуація на покровському напрямку

Завдяки Силам оборони сьогодні вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська, однак загрози все ще є - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА