18:53 19.12.2018

При переході громад у Православну церкву України проблем із храмами не буде - юристи

5 хв читати
При переході громад у Православну церкву України проблем із храмами не буде - юристи

Перехід церковних громад у Православну церкву України (ПЦУ) може здійснюватися на їхніх загальних зборах, водночас проблем із переданням храмів не буде, проте деякі питання потрібно врегулювати окремим законом, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

"Щодо переходу в ПЦУ. Громади самі поступово переходитимуть у ПЦУ. Є підстави вважати, що цей процес здійснюватиметься в такий спосіб: буде проведено збір громад конкретної парафії і на загальних зборах буде прийнято рішення про перехід до ПЦУ - зміну ієрархічної підпорядкованості та затвердження нової редакції статуту конкретної церкви", - сказав глава юридичної фірми "Титикало та партнери" Роман Титикало.

Як зазначив юрист, при такому переході проблем із храмами та майном не буде.

"Багато сьогодні говорять про існування проблеми переходу храмів. Але насправді, якщо брати до уваги чинне законодавство, цієї проблеми немає. Наразі в Україні немає жодного храму Московського патріархату, оскільки, згідно з чинним законодавством, право власності на майно, зокрема храми, визнається тільки за громадами, парафіями, братствами, монастирями, але не за церквою загалом", - сказав він.

При цьому Р.Титикало наголосив, що комплекси і Києво-Печерської, і Почаївської лавр перебували у власності держави Україна.

Коментуючи можливість "рейдерських захоплень" при переданні майна та будівель громади в процесі переходу, юрист сказав: "Ніякого захоплення храмів Московського патріархату з боку ПЦУ не буде". При цьому парафії, які виявили бажання добровільно стати частиною ПЦУ, мають бути прийняті до неї, а конфлікти в цьому процесі можливі всередині самих громад.

Р.Титикало не виключив, що такі конфлікти вирішуватимуться в судах.

"Є багато шляхів їх вирішення, але не можна відкидати й судові процеси в разі виникнення конфліктів. Найпоширенішою практикою є спори Церкви з органами державної влади в порядку адміністративного судочинства. Є лише одне обмеження: спори не поширюються на церковні правовідносини, врегульовані каноном", - сказав він.

У свою чергу партнер юридичної компанії ILF Олексій Харитонов зазначив, що наразі правового механізму переходу громад і передання їхнього майна до ПЦУ немає. Найближчим часом парламент розгляне два законопроекти, один з яких і встановить порядок такого передання.

"Новообраний глава ПЦУ Епіфаній запевнив: жодних обмежень для приєднання православних українців до автокефальної церкви не буде, зокрема для представників УПЦ (МП), але відбуватиметься це в добровільному порядку, шляхом голосування. Це означає, що всередині кожної громади буде голосування, і якщо більшість прихожан - за приєднання до ПЦУ, то храм і все церковне майно переходять до новоствореної церкви", - сказав юрист.

При цьому, на думку О.Харитонова, такий перехід не потребуватиме отримання дозволу або санкції державної влади: "Це добровільна справа самих прихожан, до того ж, державні органи не мають права втручатися в церковні справи, адже церква відокремлена від держави".

Коментуючи перспективи передання ПЦУ майнових комплексів Києво-Печерської та Почаївської лавр, юрист сказав, що наразі вони залишаються в користуванні Московського патріархату на підставі договору оренди. Тим часом у Києві вже зареєстровано петицію з вимогою передати Києво-Печерську лавру ПЦУ. Водночас "державна влада запевняє: розривати договір і силовими методами віднімати лаври ніхто не має наміру".

З юридичної точки зору створення ПЦУ не є підставою для припинення орендних відносин між сторонами договору, наголосив він.

О.Харитонов вважає, що "для уникнення конфліктів новоствореній ПЦУ доцільно буде домовитися з представниками УПЦ (МП) про порядок передання церковного майна як державного майна українського народу".

Водночас він зазначив: оскільки УПЦ (МП) не визнає створення ПЦУ, а Києво-Печерська і Почаївська лаври поки що перебувають у користуванні Московського патріархату, "існує ризик їх рейдерського захоплення".

"Відбуватися це може шляхом незаконної перереєстрації церковного майна або визнання права власності на нього через суд. Прикладом цього була незаконна перереєстрація Свято-Успенської Почаївської лаври, яку Антирейдерська комісія Мін'юсту скасувала через порушення вимог законодавства", - сказав він.

Юрист не виключає виникнення конфліктів, пов'язаних із відсутністю в Україні чіткого правового регулювання передання церковного майна від громад до новоствореної церкви, зокрема об'єктів нерухомості та земельних ділянок. "Мін'юст має розробити механізм, за якого через суд буде неможливо скасувати державну реєстрацію ПЦУ", - констатував він.

Зі свого боку адвокат юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Дмитро Грибов вважає, що, згідно з чинним законодавством і закріпленими в ньому вимогами до статуту (положення) релігійної організації, в разі зміни канонічної приналежності не потрібне перейменування або ліквідація такої релігійної організації. При цьому для реєстрації статуту (положення) релігійної громади громадяни в кількості щонайменше 10 осіб, які утворили її та досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до місцевого органу виконавчої влади, а релігійні центри, управління, монастирі, релігійні братства, місії та духовні навчальні заклади - до центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері релігії.

"Основним документом, відповідно до якого й на підставі якого прийматиметься будь-яке рішення про розпорядження майном релігійної організації або зміну канонічної приналежності, буде саме зареєстрований в установленому порядку статут або положення", - сказав він.

При цьому Д.Грибов звернув увагу на проблему, закладену в законі "Про свободу совісті та релігійні організації", який розглядає релігійну громаду як товариство (корпорацію) приватного права, отже, вважає, що будь-які рішення в громаді, які прямо не суперечать закону, мають приймати учасники товариства на підставі статуту як корпоративної конституції релігійної громади. З іншого боку, аж ніяк не всі церкви розглядають релігійну громаду саме як автономне товариство або корпорацію.

За словами юриста, в Україні поширені спроби керівництва релігійного об'єднання, до складу якого входить релігійна громада, нав'язати останній "типовий статут", що передбачає затвердження всіх істотних рішень громади керівним органом об'єднання, а це, по суті, є спробою ієрархічно організованих церков "нейтралізувати" законодавчо закріплене право громад вільно змінювати канонічну й організаційну підпорядкованість.

Як повідомлялося, підписана президентом Петром Порошенком і Патріархом Варфоломієм угода передбачає співпрацю у створенні незалежної православної церкви в Україні.

Згідно з документом, Вселенський патріарх надає томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі предстоятелю. Українська держава, згідно з Конституцією і законами, надає цим процесам сприяння.

Відповідно до угоди, буде також зареєстровано місію Вселенського патріархату в Києві - фактично посольство, яке представлятиме Вселенську патріархію в Києві та сприятиме зв'язкам незалежної Української церкви зі Вселенським православ'ям.

Отже, це і є ставропігія (представництво), відкриття якої передбачено тим самим рішенням Синоду Вселенського патріархату, що підтверджує надання автокефалії Православній церкви в Україні та знімає анафему з глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета, предстоятеля УАПЦ митрополита Київського та всієї України Макарія і їхніх послідовників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА