17:59 28.11.2018

Приведення у виконання чергових смертних вироків у Білорусі засудили в ЄС і Раді Європи

2 хв читати

Євросоюз засуджує нові випадки страти в Білорусі, вважає, що дії білоруської влади суперечать заявленій Мінськом готовності взаємодіяти з міжнародною спільнотою в цьому питанні.

"Європейський Союз знову заявляє про своє тверде й недвозначне неприйняття найвищої міри покарання за будь-яких обставин. Смертна кара порушує невід'ємне право на життя, закріплене в Загальній декларації прав людини, і є жорстоким, нелюдським покаранням, що принижує гідність", - ідеться в поширеній у середу заяві Майї Коцьянчич, офіційного представника глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

"Смертна кара суперечить заявленій Білоруссю готовності взаємодіяти з цього питання з міжнародною спільнотою, зокрема з Європейським Союзом", - наголосила вона.

М.Коцьянчич зазначила, що впровадження білоруською владою мораторію на смертну кару як перший крок до її скасування було б позитивною подією.

"Відчутні кроки з боку Білорусі до дотримання загальних прав людини, зокрема щодо смертної кари, залишатимуться ключовими при формуванні майбутньої політики ЄС щодо Білорусі", - наголошується в заяві.

Виконання смертних вироків засудили також у Раді Європи.

"Смерть - це не правосуддя. Не доведено, що смертна кара має стримувальний вплив на криміногенну ситуацію в будь-якій частині світу", - йдеться в заяві офіційного представника генерального секретаря Ради Європи Даніеля Гольтгена.

"Ми знову закликаємо владу впровадити мораторій на застосування смертної кари як перший крок на шляху до її скасування. Це усуне останню перешкоду (для Білорусі - ІФ) на шляху до Ради Європи й наблизить Білорусь до універсальних цінностей прав людини, демократії та верховенства закону", - додав Д.Гольтген.

Цього тижня правозахисникам стало відомо про приведення у виконання двох нових смертних вироків у Білорусі. За їх твердженням, були страчені фігуранти справи "чорних ріелторів" Ігор Гершанков і Семен Бережнов. Отже, за цей рік було виконано чотири смертних вироки.

Ще двоє людей у Білорусі залишаються в камері смертників.

Білорусь є єдиною країною в Європі та на просторі СНД, де зберігається смертна кара, яка, відповідно до Конституції, застосовується як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини. Вирок суду приводиться у виконання через розстріл.

Родичам смертників, як правило, не повідомляють про розстріл і не надають можливості останньої зустрічі перед стратою. Відповідно до білоруського законодавства, тіла розстріляних не видаються родичам для поховання, а місце їх поховання не повідомляється.

Смертну кару в республіці засуджують ЄС, ОБСЄ і низка міжнародних організацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу здійснили 3200 обстрілів по території України - Генштаб

Від початку доби відбулося понад 130 бойових зіткнень, на покровському напрямку їхня кількість зросла до 44 - Генштаб

Американський авіаносець "Ейзенхауер", який протистояв атакам хуситів, покине Червоне море

У Черкаській області поліцейські затримали підозрюваного у вбивстві малолітньої дитини

У Харкові вже 54 постраждалих - Синєгубов

Ракета, спрямована РФ на Одесу, втратила боєздатність над акваторією Чорного моря

Кількість перетинів кордону в третій тиждень літа зросла ще на 9,2%

Російські війська чотири рази атакували Нікопольщину з артилерії, вдарили 20 дронами-камікадзе

Кількість постраждалих у Харкові сягнула 52 - прокуратура

По всій лінії фронту відбулося понад 120 боїв, на покровському напрямку ворог атакував 38 разів - Генштаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА