19:39 13.08.2018

Саудівський держфонд підтримав плани Маска викупити акції Tesla

3 хв читати

Засновник і глава виробника електромобілів і сонячних панелей Tesla Inc. Ілон Маск розкрив подробиці свого плану щодо викупу акцій компанії, оприлюдненого минулого тижня.
Як написав І.Маск у своєму блозі, Фонд національного добробуту Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF) кілька разів за останні два роки звертався до нього з пропозицією викупити компанію. Після того як фонд придбав майже 5% акцій Tesla, вони провели ще одну зустріч із головним управляючим фонду, який пообіцяв надати фінансування для такого маневру.
"Очевидно, у PIF більш ніж достатньо коштів для здійснення такої угоди", - заявив І.Маск.
Він наголосив, що розраховує зберегти близько двох третин поточних акціонерів Tesla після делістингу компанії, залишивши їх власниками часток у Tesla. Таким чином, зазначену раніше ціну в $420 за акцію буде виплачено лише тим інвесторам, які захочуть продати свої папери, і суму в $70 млрд потрібного фінансування "дуже сильно перебільшено", - сказав І.Маск.
Таким чином, угоду фактично не можна буде назвати викупом компанії за допомогою позикових коштів (leveraged buyout, LBO), оскільки І.Маск вважає нерозумним обтяжувати компанію великим боргом.
Глава Tesla продовжує переговори з PIF та іншими великими інвесторами компанії, і має намір оприлюднити деталі можливого плану з викупу акцій у майбутньому. Після цього план буде оцінено радою директорів компанії - і, якщо він буде схвалений, потім буде винесено на голосування акціонерів і представлений на схвалення регуляторів.
Тим часом кілька інвесторів подали до суду на І.Маска в зв'язку з його заявою про плани викупу акцій, повідомляє BBC.
Минулого тижня заява І.Маска про те, що Tesla може стати приватною компанією, призвела до різкого зростання котирувань її акцій. Через кілька годин після виходу новини папери Tesla торгувалися приблизно по $380, що на 11% перевищувало ціну на закриття попередніх торгів.
Ті інвестори, які грають на біржі на зниження, через оголошення І.Маска зазнали великих втрат. За їхніми словами, йдеться про мільйони доларів. Тепер вони звинувачують главу Tesla в тому, що він ввів інвесторів в оману.
Позови подано до федерального суду Сан-Франциско. Один з позивачів Калман Айзекс стверджує, що своєю заявою І.Маск хотів повністю позбутися "ведмедів". Позивач Вільям Чамберлайн вважає, що І.Маск порушив федеральні закони і домігся штучного зростання котирувань акцій Tesla.
Наприкінці минулого тижня The Wall Street Journal з посиланням на джерела писала про те, що Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США має намір з'ясувати, наскільки правдивою була заява І.Маска щодо його планів викупити компанію і наявності відповідного фінансування для цього. Регулятор хоче знати, чи були у глави Tesla фактичні підстави для таких заяв, а також зрозуміти, чому настільки важливу інформацію він поширив через Twitter.
Ціна акцій Tesla під час торгів у понеділок опустилася на 1,5%. З початку року капіталізація компанії підскочила на 14% - приблизно до $60,6 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА