11:10 02.04.2018

Рівень Дунаю в районі Вилкового трохи знизився, а поряд з іншими містами зростає

3 хв читати
Рівень Дунаю в районі Вилкового трохи знизився, а поряд з іншими містами зростає

Рівень води в р. Дунай у районі м. Вилкового Кілійського району Одеської області за добу знизився на 10 см, повідомляє прес-служба Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області.

Станом на 6:00 2 квітня фактична позначка рівня води становить 175 см над нулем поста, що на 20 см вище за критичний рівень (155 см).

При цьому в інших містах Одеської області на Дунаї рівень води зріс: у Рені на 6 см (до критичної позначки залишається 6 см), в Ізмаїлі на 7 см (до критичної позначки 9 см), у Кілії - на 11 см (до критичної позначки - 39 см).

Як повідомлялося напередодні, Дунай підтопив третину території міста Вилкового Кілійського району Одеської області. За інформацією голови Кілійської райради Павла Бойченка, в неділю вранці рівень води сягнув позначки 181 см над нулем поста. Ситуацію ускладнював вітер з моря швидкістю близько 20 м/с, унаслідок чого піднялися високі хвилі. "Підтоплено близько 30% вулиць міста. У будинках води поки що немає. З продуктами харчування проблем немає. На випадок необхідності підготовлені місця для розміщення людей", - повідомив він.

У ДСНС повідомили про підвищення рівня води до позначки 182 см і очікуване - до 185 см. В області мобілізовано сили рятувальників і місцевої влади на випадок підтоплення.

Високим судноплавним рівнем води (максимумом норми) у Вилковому прийнято 152 см над нулем поста. При 155 см у місті розпочинається підтоплення низинних незаселених ділянок.

Раніше голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням виділити близько 117 млн грн на ремонт аварійних дамб і шлюзів на Дунаї в Одеській області.

У серпні 2017 року Одеська облдержадміністрація вже готувала документи з відновлення захисних споруд уздовж Дунаю. Тоді озвучувалася, що в разі паводку в небезпеці можуть опинитися 33 населені пункти, автодороги та сільгоспугіддя. Загальна площа ймовірного затоплення - 80 тис. га.

Захисні споруди Дунаю будувалися ще в 30-50-х роках ХХ століття. Переважно це земляні насипи, які з часом почали просідати. За даними обладміністрації, з 225 км дамби 115 км треба зміцнювати, а з 13 шлюзів-регуляторів половина потребує ремонту. Востаннє кошти на реконструкцію споруд виділяли з державного бюджету щонайменше чотири роки тому.

За попередніми підрахунками, повне відновлення захисних споруд Дунаю коштуватиме 790 млн грн.

У вересні 2013 року через безперервні дощі на півдні Одеської області прорвало дамбу на річці Когильник. Тоді ДСНС евакуювала близько 600 осіб. Багато сімей залишилися без осель, постраждала інфраструктурі.

Навесні 2013 року Одеська область уже порушувала питання про критичний стан захисних споруд Дунаю. Тодішній екс-глава нині ліквідованого Міністерства з надзвичайних ситуацій Віктор Балога просив екс-прем'єр-міністра України Миколу Азарова виділити 65 млн грн для проведення робіт із реконструкції дамби вздовж української ділянки річки Дунай, а також для ремонту кількох шлюзів, що перебувають в аварійному стані.

Практично таку саму суму (67 млн грн) уряд виділяв на ці роботи у 2010 році, коли главою МНС був Нестор Шуфрич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА