17:30 19.09.2017

Україна ініціює в СОТ спір із Казахстаном через обмеження експорту труб

2 хв читати

Україна вирішила подати запит до Світової організації торгівлі (СОТ) щодо можливого спору з Казахстаном про зняття бар'єрів для експорту до цієї країни української трубної продукції, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді у вівторок.

"Ми ініціюємо суперечку щодо антидемпінгових заходів стосовно імпорту української трубної продукції на території Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), зокрема і до Казахстану", - сказав співрозмовник агентства.

Він не уточнив інших деталей.

Як повідомлялося, наприкінці серпня Мінекономрозвитку провело зустріч з представниками трубної промисловості, на якій обговорювалися перешкоди поставкам українських труб на зовнішні ринки, зокрема і до країн Євразійського економічного союзу (ЄврАзЕС), в особливості - Казахстан і Білорусь. Українські виробники висловили занепокоєнн тим, що антидемпінгове мито в розмірі 18,9% -37,8% не надає українській продукції можливості конкурувати на ринку ЄврАзЕС. Зазначалося, що наразі триває перегляд обмежувальних заходів, ініційований українськими виробниками для їх лібералізації.

"Для нас важливо протидіяти заходам, які обмежують доступ української трубної продукції на зовнішні ринки. Тому ми розглянемо можливість захисту прав та інтересів України в торгово-економічній сфері в рамках механізмів, передбачених угодами СОТ", - сказала за підсумками зустрічі заступника глави МЕРТ - продавці Україна Н.Микольська.

Учасники зустрічі відзначили, що обмежувальні заходи щодо доступу українських труб, зокрема, до традиційних ринків Казахстану і Білорусі, є штучними і не відповідають нормам міжнародного торгового права, встановленим СОТ.

Раніше наприкінці квітня цього року Україна на засіданні Комітету СОТ з антидемпінгової практики звинуватила країни-члени ЄАЕС Вірменію, Казахстан, Киргизстан і РФ в систематичному порушенні норм і правил СОТ під час проведення антидемпінгових, антісубсидіарних і спеціальних захисних розслідувань, вимагаючи припинення порочної практики.

Українська делегація поінформувала, що антидемпінгові розслідування щодо імпорту на територію ЄАЕС прутків, феросилікомарганцю та сталевих труб походженням з України проведені з порушенням низки положень ст.2 (визначення демпінгу), 3 (визначення збитку) і 5 (процедура порушення і проведення розслідування ) Угоди СОТ про застосування ст. VI ГАТТ 1994 і ГАТТ.

Під час засідання українська делегація висунула Вірменії, Казахстану, Киргизстану та РФ вимогу скасувати рішення ЄАЕС про введення антидемпінгових заходів щодо прутків, припинити розслідування щодо феросилікомарганцю без введення обмежень і припинити перегляд антидемпінгових заходів щодо сталевих труб без пролонгації їхньої дії.

Під час засідання представники країн-членів ЄАЕС не надали пояснень щодо порушеного Україною питання і зазначили, що нададуть відповіді в письмовому вигляді найближчим часом.

Найбільшим виробником труб в Україні є трубно-колісна компанія "Інтерпайп".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА