18:22 16.06.2017

Перегляд ціни на російський газ для України за рішенням Стокгольмського арбітражу стосується періоду з квітня 2014 р.

2 хв читати
Перегляд ціни на російський газ для України за рішенням Стокгольмського арбітражу стосується періоду з квітня 2014 р.

Перегляд ціни на російський газ для України за рішенням Стокгольмського арбітражу стосується періоду з квітня 2014 року, повідомив головний комерційний директор Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в інтерв'ю виданню "Новий час".

"Ми просили, щоб переглянули ціну. Це вимога задоволено з квітня 2014 року. На жаль, не з 2011 р., як було зазначено в нашому позові. І ми просили європейську ціну мінус вартість транспортування. Але арбітраж сказав: просто європейська ціна. Адже через харківської знижки в 2011-2014 рр. не є очевидним, що до квітня 2014 року ціна за контрактом була вищою від рівня європейських цін. Тож перегляд ціни буде тільки з квітня 2014 року", - цитує його видання.

За словами Ю.Вітренка, "Нафтогазу" належить компенсація через переплати за газ в четвертому кварталі 2014 року і в 2015 році. "Газпром" зможе отримати доплату за поставки газу в другому кварталі 2014 року. "Коли ми визначимося з деталями розрахунків, буде зрозуміло, скільки, хто і кому винен", - резюмував головний комерційний директор НАК.

Ю.Вітренко також повідомив, що Стокгольмський арбітраж зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про принципі "бери або плати", оскільки воно було надмірним і дискримінаційним.

"У чому була нерозумна надмірність? Наприклад, у тому, що річний обсяг газу, передбачений угодою, перевищує обсяг споживання країни. Виникає питання: а що нам з цим газом робити? Ми забили б повністю підземку, забили б повністю трубу, нам подіти його нікуди. Реекспортувати нам за угодою заборонено (було до рішення арбітражу - ІФ). і ще один економічний аргумент: заплатити ми за нього не можемо, оскільки у компанії таких грошей немає і не може бути, тому що в нас його ніхто не купить, тим паче за такою високою ціною", - цитує його видання.

За словами Ю.Вітренка, в майбутньому принцип "бери або плати" має застосовуватися, але на інших умовах, надлишкові обсяги газу буде неможливо накидати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА