14:29 01.06.2017

ЄСПЛ офіційно підтвердив прийняття правової позиції України за першим позовом проти РФ

3 хв читати
ЄСПЛ офіційно підтвердив прийняття правової позиції України за першим позовом проти РФ

Європейський суд з прав людини визнав прийнятність першого позову України до Російської Федерації за дії Москви в Криму в 2014 р., зокрема, за фактами порушення прав людини на півострові, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Почну з хорошої новини... Ми анонсували, що Україна подасть правову позицію з доказами, фактами, які безумовно спростовують брехливі коментарі РФ про те, що Європейський суд (ЄСПЛ – ІФ) не має права та юрисдикції слухати першу справу. ЄСПЛ офіційно підтвердив прийняття нашої правової позиції у першій справі "Україна проти Росії" за фактами незаконного порушення прав людини в Криму", - сказав у четвер у Києві голова Мін'юсту України.

П. Петренко зазначив, що 27 березня цього року Україна направила пакет документів з правовою позицією щодо спростування аргументів РФ.

"Тиждень тому ЄСПЛ офіційно надіслав підтвердження прийняття цієї правової позиції", - заявив міністр

Як повідомлялося, станом на 1 червня 2017р Україна подала шість позовів до РФ в ЄСПЛ щодо подій в Криму і на сході України.

Про те, що Україна направила до низки міжнародних інституцій, зокрема до ЄСПЛ, скарги щодо масових порушень прав людини в Криму вперше повідомив П. Петренко 15 травня 2014р.

Пізніше перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова нагадала, що ще за кілька днів до так званого "референдуму" у Криму 16 березня 2014 року Україна подала міждержавний позов до ЄСПЛ. "Це був наш перший крок. Вже через 24 години ЄСПЛ відреагував та ухвалив проміжне рішення, в якому сказав: на території Криму заборонено застосовувати зброю і Росії, і Україні. І це була перша юридична згадка про те, що там є Росія, оскільки міжнародні організації не зробили тих кроків, які в подальшому стали вже фактами і в рамках Ради Європи, і в рамках ООН", - зазначила вона.

У березні 2016 р. Н.Севостьянова висловила сподівання, що ЄСПЛ визнає прийнятність позовів України до Російської Федерації за дії в Криму і на Донбасі й можна буде розпочати усні слухання за цими скаргами.

"Майже за два роки Російська Федерація направила до ЄСПЛ лише один лист на два абзаци, в якому висловила здивування, чому до нас приходять документи з України в Криму, оскільки ми не маємо ніякого відношення до зміни там подій". Вони всіляко саботують процес, просять відстрочки. Але ми сподіваємося, що вже цього року відбудеться перший етап розгляду скарги, на якому буде визнано прийнятність цієї скарги, і ми зможемо рухатися вже в рамках усних слухань в Європейському суді, доводити факти порушень прав громадян України на цій території", - сказала вона в ефірі одного з телеканалів.

"Ми пишемо щодня хронологію подій, які розвивалися в Криму, потім перекинулися на Донбас - про кожного загиблого, про кожен факт тортур та інших порушень прав людини як в Криму, так і на території АТО. У нас є електронний сервіс з ЄСПЛ, куди ми завантажуємо гігабайтами відео, фотографії, карти і все, що відбувається на цих територіях. Перші справи вже комуніковані. Це означає, що Російській Федерації дали час відповісти на конкретні запитання. Наприклад: Хто такі "зелені чоловічки" в Криму? Чи мала РФ вплив на цей процес?" - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА