12:05 24.02.2016

Україна не зможе залучити іноземного інвестора в ГТС без відділення від ПСГ

2 хв читати
Україна не зможе залучити іноземного інвестора в ГТС без відділення від ПСГ

Україна не зможе залучити іноземного інвестора в управління газотранспортною системою (ГТС) без її відділення від підземних сховищ (ПСГ), вважають у НАК "Нафтогаз України".

"Західні компанії зацікавлені у бізнесі транспортування газу, а не в розвитку сегмента зберігання газу, на сьогодні збиткового і в Україні, і в Європі (через надлишок пропозиції газу, звуження спреда між цінами на газ взимку та влітку)", - йдеться в презентації, присвяченій реформуванню НАК, яку оприлюднено на сайті компанії.

У "Нафтогазі України" зазначили, що сегмент зберігання газу в 2014 році приніс збиток у розмірі 3 млрд грн (проти 0,7 млрд грн роком раніше) за МСФЗ.

"Вартість наших ПСГ (найбільших в Європі) - дуже велика, а інвестори не зацікавлені здійснювати значні капіталовкладення в цей сегмент - тому що бізнес збитковий, немає стратегії його розвитку, а "Газпром" блокує інтерконектори", - резюмують у компанії

Водночас у НАК упевнені, що залучення інвестора в управління ГТС є життєво важливим - це дасть шанс завантажити систему роботою, вдосконалити її та привести роботу до стандартів прозорості.

У компанії пропонують визначити оператором ГТС нову компанію - ПАТ "Магістральні газопроводи України", яка працюватиме в структурі Фонду держмайна та експлуатуватиме інфраструктуру на правах господарського відання. У свою чергу ПСГ, на думку НАК, мають залишитися в "Укртрансгазі", який надалі належатиме "Нафтогазу України".

"Розподіл діяльності з транспортування та зберігання природного газу є загальноєвропейською практикою, 2/3 операторів газосховищ відокремлені від операторів ГТС. Лише у чотирьох європейських країнах оператори ПСГ не відокремлені від операторів ГТС", - резюмували в НАК.

Як повідомлялося, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин виступає категорично проти розподілу ГТС і ПСГ, хоче повернути "Укртрансгаз" в управління свого відомства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА