12:25 31.12.2015

"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" провести переговори з огляду на прийняття нових правил ціноутворення на транзит в Україні

3 хв читати
"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" провести переговори з огляду на прийняття нових правил ціноутворення на транзит в Україні

НАК "Нафтогаз України" запропонував ПАТ "Газпром" провести переговори з огляду на прийняття в країні нових правил ціноутворення на послуги з транспортування газу, повідомила прес-служба держхолдингу в четвер.

У компанії зазначають, що встановлені українським регулятором тарифи на послуги з транспортування природного газу транскордонними газопроводами для точок входу та виходу є обов'язковими для виконання після їх офіційної публікації. У зв'язку з цим НАК і запропонував провести переговори.

"Ми залишаємося надійним партнером та підтверджуємо, що транспортування газу до європейських споживачів відбуватиметься безперешкодно в обсягах, обумовлених контрактом. Перехід до загальноприйнятої у Європі практики ціноутворення за транзит сприятиме подальшій інтеграції нашої газотранспортної інфраструктури до європейської енергосистеми та зміцненню надійності постачання газу до країн ЄС", - наведено в повідомленні слова голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

Як зазначають у прес-службі, якщо раніше вартість послуг із транспортування природного газу, який проходить транзитом територією України, державою не регулювалася і визначалася лише двостороннім контрактом між двома господарюючими суб'єктами - НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром", то віднині відповідні тарифи визначає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Раніше директор із розвитку бізнесу "Нафтогазу України" Юрій Вітренко зазначав, що перегляд у бік підвищення ставок транзиту газу через територію країни здійснено в повній відповідності з європейськими принципами.

За словами директора компанії "Еру Трейдинг" (Київ) Андрія Фаворова, яка здійснює імпорт газу з боку Європи в Україну, ухвалене держрегулятором рішення "збільшує собівартість імпортерів на $12,5".

"Все розуміємо, але чому 29 грудня приймається рішення, яке з 1 січня збільшує собівартість імпортерів на $12 5? Чому не можна дати хоч би місяць? Щоб ми не оголошували форс-мажор стосовно всіх угод на січень через рішення регулятора? Що за amateur hour?" - написав він в коментарях у Фейсбук.

Держрегулятор рішенням від 29 грудня 2015 року встановив: із 1 січня 2016 року для усіх точок входу ("Кобрин", "Мозир", "Писарівка 1400", "Суджа 1200", "Суджа 1400", "Устилуг" та ін.) встановлено тариф на рівні $12,47 за 1 тис. куб. м. Для точок виходу тарифи встановлено такі: "Ананьїв" - $16,74, "Берегове" - $31,03, "Гребеники-АТІ" (Ананьїв-Тирасполь-Ізмаїл) - $16,74, "Гребеники-ШДКРІ" (Шебелинка-Дніпропетровськ-Кривий Ріг-Ізмаїл) - $21,33, "Дроздовичі" - $25,73, "Олексіївка" - $32,16, "Орлівка" - $23,12, "Теково" - $28,99, "Ужгород" - $32,80, "Устилуг" - $25,73, усі інші точки виходу - $25,73.

Комісія також встановила норми забезпечення витрат природного газу на виробничо-технологічні витрати і нормативні витрати для точок виходу: "Ананьїв" - 1,73%, "Берегове" - 2,58%, "Гребеники-АТІ" - 1,73%, "Гребеники-ШДКРІ" - 2,01%, "Дроздовичі" - 1,91%, "Олексіївка" - 2,65%, "Орлівка" - 2,11%, "Теково" - 2,46%, "Ужгород" - 2,69%, "Устилуг" - 1,91%, інші точки - 1,91%.

Повноваження щодо встановлення відповідних тарифів НКРЕКП отримала відповідно до ухваленого навесні 2015 року закону "Про ринок природного газу", який ввів в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу.

Згідно з січневим контрактом "Нафтогазу" та "Газпрому" від 2009 року щодо транзиту газу, ставка тарифу на його транспортування територією України є плаваючою і визначається за формулою, що залежить від вартості паливної складової та інфляції в Європі. У другому кварталі 2015 року ставка транзиту природного газу через територію України за контрактом із "Газпромом" становила $2,7 за 1 тис. куб. м на 100 км.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м. Загальна протяжність газопроводів, які експлуатує компанія, становить 38,9 тис. км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис. км.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА