15:05 14.12.2015

Moody's прогнозує складні переговори між Україною та РФ щодо реструктуризації єврооблігацій на $3 млрд

2 хв читати
Moody's прогнозує складні переговори між Україною та РФ щодо реструктуризації єврооблігацій на $3 млрд

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service прогнозує складні й тривалі переговори щодо реструктуризації єврооблігацій України на $3 млрд, викуплені Фондом національного добробуту (ФНД) РФ.

"Хоча ми очікуємо, що "російські" єврооблігації з часом будуть реструктуризовані, ймовірно, з тими самими умовами, що й інші євробонди України, такі переговори, найімовірніше, будуть складними і тривалими", - повідомляється в огляді Moody's, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Moody's заявляє про сприятливу для кредитних рейтингів України зміну Міжнародним валютним фондом (МВФ) правил кредитування (Policy on Non-Toleration of Arrears to Official Creditors), оскільки це знімає вибір перед країною між дотриманням програми Фонду та витрачанням частини резервів на погашення єврооблігацій у власності Росії.

"Нова політика усуває дилему стосовно статусу російського боргу - офіційний або комерційний, і, таким чином, дозволяє Україні пропустити платіж 20 грудня без порушення програми МВФ", - повідомляється в документі.

Крім цього, додає Moody's, можливе погашення зазначених євробондів порушило б застереження щодо пропорційного розподілу обов’язку між кредиторами, які погодилися на реструктуризацію всіх інших єврооблігацій України.

Як повідомлялося, рада директорів МВФ 8 грудня схвалила зміни до політики кредитування, що дають змогу Фонду продовжувати фінансувати Україну, якщо її зобов'язання перед Росією відповідатимуть трьом критеріям за новими правилами. Серед них такі: термінова допомога з боку Фонду є принципово важливою, і країна-боржник дотримується всіх вимог програми МВФ; позичальник робить сумлінні спроби досягти угоди з кредитором в рамках параметрів, встановлених програмою фонду; рішення надати фінансування не спричинить небажані негативні наслідки для можливостей МВФ мобілізувати кошти від офіційних кредиторів.

Передбачається, що оцінку відповідності кожного окремого випадку зазначеним критеріям проводитиме виконавча рада МВФ у складі 24 членів від 8 країн з найбільшими квотами у Фонді.

Тим часом, МВФ ще не визначився зі статусом російської єврооблігаційної позики відповідно до своєї методології, попри те, що Україна вважає його таким, як і будь-який інший борг за єврооблігаціями.

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов 9 грудня повідомив, що Росія планує звернутися до суду в разі невиконання Україною зобов'язань з погашення боргу перед РФ на $3 млрд після закінчення 10-денного терміну з офіційної дати погашення 20 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА