16:57 27.10.2015

Демчишин не виключає участі "Газпрому" в тендері на постачання газу в Україну під кредит ЄБРР на $300 млн

2 хв читати
Демчишин не виключає участі "Газпрому" в тендері на постачання газу в Україну під кредит ЄБРР на $300 млн

"Газпром" може взяти участь у тендері на постачання природного газу в Україну з європейського напрямку, під закупівлю якого "Нафтогазу України" буде виділено $300 млн Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР), повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

"Спілкуючись з ЄБРР, ми розуміємо, що цим переможцем може бути і "Газпром", який може закачувати газ і з західного кордону, з теорії, принаймні. Подивимося, як відбудеться тендер, і хто буде переможцем", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

Міністр нагадав, що згідно з умовами кредитної угоди ЄБРР виділить $300 млн під постачання природного газу на західному кордоні України.

Раніше директор із розвитку бізнесу "Нафтогазу України" Юрій Вітренко зазначав, що домовленості з ЄБРР про виділення НАК "Нафтогаз України" до $300 млн передбачають його закупівлю за контрактом EFET (Європейської федерації енергетичних трейдерів - ІФ).

На його думку, російський "Газпром" навряд чи погодиться укласти з "Нафтогазом України" EFET-контракт, тому природний газ планується закуповувати за ці кошти в європейських трейдерів.

"З росіянами у нас дуже унікальний контракт, і ймовірність того, що вони постачатимуть за контрактом EFET дорівнює нулю", - додав Ю.Вітренко.

Як повідомлялося, 23 жовтня "Нафтогаз України" підписав угоду з ЄБРР про надання кредиту на $300 млн під держгарантії для фінансування закупівлі газу.

Кредитні кошти у розмірі $300 млн призначені для закупівлі близько 1 млрд куб. м газу на західному кордоні України. Позика ЄБРР є поновлюваним кредитом на три роки. Протягом цього терміну "Нафтогаз України" може погашати і знову позичати кошти в межах цієї суми, щоб профінансувати авансові закупівлі газу перед зимовими періодами.

У НАК зазначили, що під час попереднього кваліфікаційного процесу, який було проведено відповідно до вимог ЄБРР, багато великих міжнародних постачальників уже висловили свою зацікавленість у постачанні газу в Україну на умовах ЄБРР. Постачання газу у рамках кредитної програми ЄБРР відбуватимуться на базі стандартизованих контрактів EFET.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", процентна ставка за кредитом становить 1,5% річних.

Раніше голова НАК Андрій Коболєв зазначав, що держхолдинг спочатку розраховував отримати ці кошти до кінця жовтня, проте через зволікання з прийняттям плану реформування корпоративного управління отримає їх на початку листопада.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА