10:18 17.08.2015

Українці мають замінити котли й утеплити своє житло, і держава сприяє цьому, компенсуючи частину виплат за кредитами - Яценюк

3 хв читати
Українці мають замінити котли й утеплити своє житло, і держава сприяє цьому, компенсуючи частину виплат за кредитами - Яценюк

В Україні необхідно здійснити енергетичну модернізацію, з цією метою уряд компенсує громадянам частину коштів на заміну котлів й утеплення будинків, нагадав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Час опалювати атмосферу пішов у минуле. Нині нам необхідно зробити конкретні й дієві кроки для того, щоб якомога менше використовувати газу, електричної енергії й інших видів палива", - сказав він в ефірі в передачі "10 хвилин із прем'єр-міністром" у неділю.

А.Яценюк нагадав, що система опалення в Україні побудована ще в радянські часи, це саме стосується і будинків. "Це старі пострадянські проекти. І для того, щоб ми споживали менше газу та менше енергії, насамперед необхідно здійснити енергетичну модернізацію", - зазначив прем'єр і додав, що для цього передусім треба поміняти неефективні газові котли.

Він нагадав, що Кабмін прийняв кілька рішень із цього приводу. "Перше рішення - це те, що якщо ви хочете замінити котел у своєму будинку, ви можете прийти до державного Ощадбанку або Укргазбанку, отримати кредит, і держава компенсує вам 20% від вартості такого котла. Одразу", - повідомив прем'єр-міністр.

Українці також зможуть отримати компенсацію від держави на утеплення будинку у розмірі 30%. "Ви отримали кредит - держава вам компенсувала 30% на те, щоб поміняти вікна, на те, щоб зробити ваш будинок теплішим. І, відповідно, ви менше використовуватимете енергії та менше платитиме за рахунком за житлово-комунальні послуги", - зазначив А.Яценюк.

Стосовно відсоткових ставок на кредити в українських банках прем'єр наголосив, що Кабмін пішов на співпрацю з органами місцевого самоврядування. "Уже п’ять областей і 12 міст, наприклад Львів, підписали програми і відшкодовують відсоткову ставку для тих громадян, які пішли у банк, отримали компенсацію від держави на придбання котла або на модернізацію свого житла, й додатково отримують із місцевих бюджетів компенсацію та відшкодування за процентними ставками на кредити, які отримані виключно на енергомодернізацію", – наголосив прем’єр.

Глава уряду нагадав, що будь-яку реальну реформу або реальні зміни досить скептично сприймають на першому етапі. Так, зазначив він, було і з програмою щодо кредитів на енергоефективність. "Ми починали з того, що протягом місяця максимум видавали 100-140 кредитів. Нині ця цифра сягнула 7 тисяч кредитів щомісяця, і вона постійно зростає", - наголосив А.Яценюк.

За словами прем'єра, однією з найбільших проблем нині є багатоквартирні будинки. Для них запропоновано ще один варіант кредиту.

"Ви збираєте всіх жителів вашого багатоквартирного будинку, створюєте ОСББД - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Ухвалюєте рішення щодо утеплення всього будинку. Йдете в Ощадбанк або в Укргазбанк, і держава компенсує вам 40%", - повідомив А.Яценюк.

Він також зазначив, що якщо рішення замінити котел або утеплити власний будинок чи квартиру приймуть особи, яким призначено субсидії, вони отримають компенсацію 70%. "Тобто, та людина, якій призначено субсидію, може звернутися до Ощадбанку або Укргазбанку й отримати 70% компенсації від держави на придбання або котла, або матеріалів для утеплення власної квартири чи будинку", - пояснив глава Кабміну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині одна загибла, дев’ятеро постраждалих в результаті ворожих обстрілів

Війська РФ вранці знову обстріляли населені пункти Херсонської області, у селі Наддніпрянське поранено двох жителів

У Нью-Йорку Донецької області в результаті обстрілів за минулий день загинуло чотири жителі

У Херсонській області в результаті обстрілів четверо людей загинули, ще десятеро дістали поранення

У Дніпрі тривають пошуково-рятувальні роботи в пошкодженій ракетним ударом багатоповерхівці

Росіяни скидали боєприпаси з БПЛА на Нікополь, обстрілювали з артилерії

Окупанти завдали понад 300 ударів по Запорізькій області, під вогнем перебували сім населених пунктів

Силами ППО вночі збито 10 із 10 ударних БПЛА в межах шести областей

Сили оборони за добу ліквідували 1070 окупантів і 57 артилерійських систем противника

У разі атаки Ізраїлю проти Лівану почнеться "війна на знищення" - представництво Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА