19:56 24.07.2014

Україна передала права проведення міжнародного розслідування на координацію Нідерландам - Порошенко

2 хв читати
Україна передала права проведення міжнародного розслідування на координацію Нідерландам - Порошенко

Президент України Петро Порошенко зустрівся з міністрами закордонних справ Нідерландів Франсом Тіммермансом та Австралії Джулі Бішоп. Під час зустрічі сторони обговорили ситуацію в країні та розслідування катастрофи літака "Малайзійських авіаліній" MH17, а також Україна і Нідерланди підписали меморандум про взаєморозуміння щодо розслідування обставин катастрофи.

"Згідно з меморандумом, беручи до уваги той факт, що переважна більшість жертв катастрофи – громадяни Нідерландів, Україна, як країна, де відбулася подія, делегує розслідування катастрофи Нідерландам. Це закріплюється угодою між Українським національним бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та відповідним агентством Нідерландів", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в четвер увечері прес-службою глави Української держави.

Нідерланди координуватимуть розслідування всіх обставин трагедії та будуть відповідальні за його проведення згідно з частиною 5 додатку 13 Чиказької конвенції. Нідерланди забезпечать участь інших зацікавлених сторін, зокрема, України, як країни де відбулася подія, Малайзії, як держави – власника повітряного судна, США, як держави – виробника літака і Міжнародної організації цивільної авіації ICAO.

П.Порошенко перед підписанням меморандуму заявив, що українська сторона виконала всі свої зобов'язання та передала права проведення міжнародного розслідування на координацію Нідерландам. "Це наш особливий гуманітарний жест, і ми впевнені в тому, що наша спільна співпраця дозволить встановити винних і притягнути їх до жорсткої відповідальності", - наголосив президент.

"Країни, в яких загинули жертви цієї жахливої катастрофи, розкидані по всьому світу. Саме тому ми маємо бути єдині, щоб забезпечити координацію дій для проведення ефективного розслідування і представлення світу його результатів", - зазначив П.Порошенко. Президент і заявив: "Сьогодні ми солідарні з усім світом і боремося зі злом для встановлення справедливості".

Він висловив вдячність Нідерландам та Австралії, "з якими ми надзвичайно ефективно координуємо наші дії й опрацьовуємо конкретні механізми для забезпечення прозорого та незалежного міжнародного розслідування".

Президент зазначив, що планується підписання спільної угоди з урядом Австралії щодо участі цієї країни в Місії захисту міжнародного розслідування.

Глава МЗС Нідерландів зазначив після підписання: "Ми встановимо правосуддя. Після всього, що ми пережили, українці нам - братній народ".

У свою чергу міністр закордонних справ Австралії зазначила, що Австралія засудила дії Росії, коли та порушила суверенітет і територіальну цілісність України. "Наша країна вимагала поваги до міжнародних норм та належної поведінки країн. Ще сім днів тому ми і уявити не могли, наскільки будемо залучені до цієї ситуації", - зазначила вона.

У присутності президента України підписи під меморандумом поставили міністри закордонних справ України Павло Клімкін та Нідерландів Франц Тіммерманс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА