11:00 11.01.2014

Жителі Латвії змирилися з переходом на євро, але скаржаться на зростання цін - BBC

4 хв читати

Перехід Латвії на євро відбувається легше, ніж вважали скептики, хоча жителі країни ставляться до нової валюти з недовірою і скаржаться на зростання цін, повідомляє BBC.

З 1 січня цього року Латвія стала 18-ю країною єврозони. За даними Міністерства фінансів Латвії, на сьогодні вже 60% розрахунків готівкою латвійці роблять у євро.

Як зазначає BBC, виконувач обов'язків прем'єр-міністра Латвії Валдіс Домбровскіс вважає, що жителі країни відреагували на зміну валюти краще за естонців. За перший тиждень цього року, за даними Державної канцелярії, обсяг латів в обігу скоротився з 630 млн до 465 млн.

Розраховуватись у двох валютах в Латвії зможуть до 14 січня. "Довше ми не витримали б. Дуже складно", - заявила BBC продавщиця невеликої ризької крамниці.

Підробних євромонет і євробанкнот, про які попереджала державна поліція, теж виявилося на диво мало. Наразі зафіксовано лише три такі випадки.

"Загалом усе відбувається дуже спокійно", - сказала голова відділу громадських відносин держполіції Сігіта Пілдава.

"Був один випадок шахрайства. Жінці зателефонували нібито з банку й запропонували поміняти лати на євро за вигідним курсом. Вона сказала, що йти в банк їй незручно. Після цього її попросили надати коди інтернет-банку. В результаті з рахунку зник 281 євро", - розповіла С.Пілдава.

Проте, судячи з коментарів у соціальних мережах і місцевих ЗМІ, випадків шахрайства могло бути набагато більше, зазначає BBC. Приміром, слухач радіо Baltkom у прямому ефірі поскаржився на те, що в новорічну ніч офіціант видав йому здачу начебто з 20 євро, хоча розплатився клієнт 20 латами, які майже на 30% дорожчі.

Представники підприємств роздрібної торгівлі, у свою чергу, скаржаться на випадки можливого шахрайства з боку покупців. Іноді замість євроцентів клієнти розплачуються монетами інших країн, що не мають ніякого стосунку до єврозони.

При цьому не всі покупці готові приймати на решту євромонети інших країн, які давно є в обігу й не видаються новими. Проте й самі продавці не завжди готові до іншого виду євромонет.

"В електричці в мене не хотіли брати як плату за проїзд іспанські монети. Запропонували, як "зайцеві", залишити потяг", - пише читач rus.delfi.lv.

Стосовно емоційного аспекту, то, згідно з результатами опитування компанії TNS Latvia, більшість жителів країни високо оцінили дизайн латвійських євромонет.

За даними дослідження компанії SKDS, за кілька тижнів до приєднання Латвії до єврозони цей крок підтримував лише кожен четвертий житель країни.

"Половина була проти, ще 24% ставилися до цього нейтрально", - заявив BBC голова SKDS соціолог Арніс Кактиньш.

У латвійському Центрі захисту прав споживачів повідомили, що більшість претензій надходять у зв'язку з некоректною конвертацією або зростанням цін, особливо багато скарг пов'язано з підвищенням вартості квитків на міжміські перевезення. Проте представник центру Ілзе Жунде стверджує, що ця різниця не перевищує 7 євроцентів, вона з'явилася, оскільки при переході на євро окремо конвертувалися різні тарифи, з яких складається ціна на квиток.

Крім того, рижан збентежила зміна системи тарифів на міському громадському транспорті: якщо раніше квитки коштували однаково, то з 1 січня проїзд в автобусі або трамваї коштуватиме 60 євроцентів, а в маршрутці - 1 євро.

Ця різниця спричинила чимало конфліктів між водіями маршруток і пасажирами, які не могли "пробити" заздалегідь куплені квитки та пов'язували "збій системи" з переходом на євро й недоліками в роботі уряду та Єврокомісії.

За словами І.Жунде з Центру захисту прав споживачів, досить багато скарг з боку споживачів пов'язано з відмовою продавців давати решту з великих євробанкнот. Проте в Латвії в такому разі можна відмовити клієнтові в купівлі.

Офіційні дані про зміну цін наразі перебувають в обробці. Проте в латвійських ЗМІ і соціальних мережах місцеві жителі активно обговорюють поточні події.

Як правило, зростання цін спостерігається у сфері послуг і товарів, які не належать до категорії першої необхідності. Подорожчання в межах 10% відбулося в деяких закладах громадського харчування та індустрії розваг. Але деякі ризькі бари підвищили ціни на пиво до 30%, низка нічних клубів підвищила на 30% плату за вхід, а послуги певної частини перукарень подорожчали на 10-20%.

У групі продуктів харчування латвійці знайшли окремі товари, які з 1 січня стали на 5-10% дорожчими. Але відзначається і зворотний процес: деякі ціни після округлення стали нижчими, ніж до Нового року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА