14:52 26.12.2013

Заборона виписувати рецепти із зазначенням торговельної назви препарату набуде чинності 31 грудня

2 хв читати
Заборона виписувати рецепти із зазначенням торговельної назви препарату набуде чинності 31 грудня

Наказ Міністерства охорони здоров'я, який забороняє вказувати в рецепті торгову назву лікарського засобу і зобов'язує вказувати лише міжнародну непатентовану назву (МНН), набуде чинності 31 грудня поточного року, повідомила директор департаменту з питань якості медичної та фармацевтичної допомоги МОЗ Тетяна Донченко на брифінгу в четвер.

Вона зазначила, що заборона зазначення торговельної назви поряд з обов'язком провізорів інформувати пацієнтів про повний перелік наявних в аптеці лікарських засобів з однією і тією ж діючою речовиною сприятиме тому, що фармкомпанії припинять просувати свої дорогі препарати, стимулюючи лікарів призначати їх пацієнтам.

Водночас Т.Донченко зазначила, що виписування рецепта з вказівкою МНН не перекладе відповідальність за життя і здоров'я пацієнта з його лікаря на провізора, який відпускає ліки в аптеці.

Як повідомлялося, нещодавно на веб-сайті МОЗ було оприлюднено наказ, відповідно до якого рецепти виписуються із зазначенням лише МНН лікарського засобу. Використання торговельної назви допускається лише у разі, якщо лікарський засіб не має МНН, належить до біосимілярів, відпускається на пільгових умовах або безоплатно, а також у разі, якщо воно підлягає предметно-кількісному обліку.

Ввести в порядок виписування ліків норму про зазначення в рецепті не торгової, а міжнародної непатентованої назви ліки вимагала від Мінохорони здоров’я Державна служба з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (Держпідприємництва).

На думку експертів Держпідприємництва, наказ МОЗ № 360, що дозволяє виписувати рецепти із зазначенням торговельної назви лікарського засобу, надав можливість лікарям лобіювати дорогі препарати конкретних виробників.

Водночас Всеукраїнська аптечна асоціація звернулася до Держпідприємництва з проханням скасувати таке рішення. Аптекарі, зокрема, вважають, що виписка рецептів та вимог-замовлень за МНН позбавляє лікаря можливості вільного вибору і призначення оптимальних, на його думку, для пацієнта лікарських засобів, а також проконтролювати, який саме препарат отримав пацієнт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА