17:02 18.12.2013

Знижка "Газпрому" за незмінних тарифів для населення і ТКЕ зменшить дефіцит "Нафтогазу" в 2014 р. до $1,4 млрд - Fitch

3 хв читати
Знижка "Газпрому" за незмінних тарифів для населення і ТКЕ зменшить дефіцит "Нафтогазу" в 2014 р. до $1,4 млрд - Fitch

Різниця в цінах закупівлі російського газу й тарифах для населення і теплокомуненерго у 2013 році призведе до збитків НАК "Нафтогаз України" у $2,5 млрд, а здешевлення російського газу в 2014 році до $268,5 знизить дефіцит НАК до $1,4 млрд, вважає міжнародне рейтингове агентство Fitch.

"Нова угода між Росією і Україною про ціну на газ від 17 грудня 2013 року передбачає $268,5 за тис. куб. м. За незмінних цін і обсягів реалізації це зменшить дефіцит у 2014 році до $1,4 млрд, які "Нафтогазу", як і раніше, треба буде фінансувати", - йдеться у звіті агентства в середу.

Fitch зазначає, що тарифи для населення і комунальних компаній не переглядалися з серпня 2010 року зважаючи на політичний тиск. За оцінками агентства, у 2013 році закупівлі газу "Нафтогазом" у "Газпрому" можуть сягнути 13 млрд куб. м по $400 за тис. куб. м, з яких 8 млрд куб. м буде реалізовано комунальним компаніям по $95 тис. куб. м, що призводить до збитків майже $2,5 млрд.

Агентство зазначає, що "Нафтогаз" має обмежений доступ до ринків боргового фінансування і продовжує покладатися на державні субсидії або інші форми підтримки для виконання своїх зобов'язань, сумарний обсяг яких у 2013 році збільшиться до 19 млрд грн ($2,3 млрд) з 10 млрд грн ($1,2 млрд) минулого року.

Fitch у середу підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" "CCC" і його рейтинг гарантованих державою єврооблігацій на $1,595 млн із погашенням у вересні 2014 року на рівні "B-".

"Рейтинги "Нафтогазу" продовжують відображати думку Fitch, що дефолт є реальною можливістю, зважаючи на збереження слабких операційних і фінансових показників компанії, а також схильність до політичних ризиків", - ідеться в повідомленні агентства в середу.

Fitch зазначає, що загалом позитивно оцінює надану "Газпромом" 35-відсоткову знижку на газ, проте хотіло би проаналізувати всі деталі угоди для точнішого висновку.

"Своєчасна фінансова підтримка від уряду України (рейтинг "B-"/ прогноз "негативний"), єдиного акціонера компанії, продовжує відігравати ключову роль для платоспроможності "Нафтогазу", і ми вважаємо, що без такої підтримки компанія, ймовірно, допустила б дефолт", - зазначено в повідомленні агентства.

Агентство також нагадує, що залишається невирішеною суперечка щодо виставленого "Газпромом" у січні цього року рахунку на $7 млрд згідно з положенням "бери або плати" за невибрані обсяги газу в 2012 році. Окрім того, прострочена заборгованість НАК російській монополії з серпня по листопад 2013 року сягнула $2 млрд, і "Газпром" поки що не дав офіційного схвалення нового графіка виплат.

На думку Fitch, виручка "Нафтогазу" від транзиту газу поступово скорочуватиметься в середньостроковій перспективі, в міру збільшення завантаження "Північного потоку".

Агентство також зазначає, що рівень фінансової прозорості в "Нафтогазу" залишається низьким, але достатнім для підтримки поточних рейтингів. Компанія планує опублікувати консолідовану звітність за 2012 рік у січні 2014 року, а інше розкриття інформації залишається обмеженим.

Згідно з даними Fitch, на 30 вересня 2013 року консолідований борг НАК становив 58 млрд грн ($7 млрд), з яких 27 млрд грн ($3,3 млрд) підлягали сплаті у 2014 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА